Избјегавао сам пуномасне производе, тренирао, али сам ипак имао сало на стомаку. Тада сам почео да истражујем утицај масти на здравље, открива доктор.

hppraznici-2-baner-1Безброј пута смо до сада чули да су масти штетне за здравље, јер зачепљују артерије, повећавају ризик од болести срца, узрокују гојазност…

Али, британски кардиолог др Асим Малхотра тврди управо супротно. И далеко од тога да је једини!

Наиме, нова истраживања показују да је непријатељ број један вашег тела – шећер. Осим тога, др Малхотра тврди да су пуномасни производи добри за здравље и да постоје бројни докази који показују да масти не само што не доводе до срчаних проблема, него исхрана која укључује пуномасне млечне производе штити од срчаних болести и дијабетеса типа 2.

Др Малхотра охрабрује своје пацијенте да једу масти, али да избегавају „лајт“ производе.

„Саветујем им да једу пуномасне производе и намирнице које садрже засићене масти. Када им још напоменем да се држе подаље од свега што наводно снижава холестерол, гледају ме отворених уста“, каже кардиолог.

Он је објаснио и да сви производи који наводно снижавају холестерол повећавају ризик од срчаних болести и додаје да масти нису (главни) кривац за гојазност.

„Избегавао сам пуномасне производе, тренирао, али сам ипак имао сало на стомаку. Тада сам почео да истражујем утицај масти на здравље“, каже доктор.

Др Малхотра тврди да је највећа опасност по здравље шећер, а са њиме се слаже и професор педијатар др Роберт Лустиг. И он је проучавао утицај масти и шећера на гојазност код деце и закључио да би производи који садрже шећер морали да имају истакнута упозорења, као што то имају цигарете или нека алкохолна пића.

Све је више стручњака који сматрају да главни кривац за прекомерну тежину и читав низ повезаних болести нису масти, него шећер.

„Не гојите се од масти, баш као што не постајете зелени од поврћа које једете“, истиче кардиолог, а доктор Гари Тобс упозорава да дебљина нема везе с бројем калорија, него са оним што једемо.

У прилог томе говори и чињеница да се око 23 одсто популације у Шведској придржава режима исхране који подразумева пуномасне производе и што мање угљених хидрата.

Шведски стручњак др Андреас Енфелдт, који је осмислио програм исхране са мање угљених хидрата а више масти, истиче да многи мисле да је његов режим исхране „темпирана бомба“, али док је свугде у свету све више гојазних, чињеница је да се број људи са прекомерном тежином у Шведској поступно смањује.

Истраживања Шведског здравственог већа показала су да је управо овакав режим исхране најбољи, не само за скидање килограма, него и за смањивање ризика од кардиоваскиларних болести код гојазних људи.

Осим тога, два истраживања које је 2014. године провео Савез за медицинска истраживања на Универзитету Кембриџ, показала су да засићене масти из млечних производа, ако се конзумирају умерено, смањују ризик од дијабетеса типа 2 и срчаних болести.

Извор: 6yka.com