У Великој сали општине Невесиње јуче је одржан састанак за произвођаче кромпира на коме је било ријечи о изради произвођачке спецификације невесињског кромпира.

Састанку су присуствовали доцент др Грујица Вицо са Пољопривредног факултета из Источног Сарајева, замјеник директора за безбједност хране БиХ и предсједник Комисије за заштиту прехрамбених производа БиХ  Драган Брењо, представник ФАО – а Владо Пијуновић, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић и предсједник Удружења произвођача невесињског кромпира Милош Кравић, преноси портал Радио Невесиња.

krompir2

Замјеник директора за безбједност хране БиХ и предсједник Kомисије за заштиту прехрамбених производа БиХ Драган Брењо истакао је да се овим процесом жели постићи да невесињски кромпир буде први прехрамбени производ заштићен у БиХ.

– То што у самом називу имамо ријеч „невесињски“, добит је и промоција, не само произвођачима, него и свим становницима Невесиња – наглашава Брењо. Сматра да то овај производ заслужује јер својим особинама испуњава све строге критерије код нас и на нивоу Европске уније.

Доцент др Грујица Вицо са Пољопривредног факултета из Источног Сарајева рекао је да је општина Невесиње провела процес јавне набавке и да је потписан споразум са овим факултетом за израду произвођачке спецификације у оквиру званичне ознаке географског поријекла невесињског кромпира.

– Желимо да поразговарамо са пољопривредним произвођачима, да им пренесемо шта радимо и шта нас очекује заједно са њима у овом процесу брендирања – додао је Вицо.

Он је нагласио да је то процес који се ради по шеми заштите на нивоу ЕУ и то је први производ у БиХ који улази у процес заштите ознаке географског поријекла.

– Сама та чињеница показује да смо кренули са једним озбиљним процесом и да је невесињски кромпир већ препознат као производ који има реалне шансе да се заштити како на националном, тако и на нивоу ЕУ што је и крајњи циљ – појашњава Вицо.

В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић рекао је да је за израду произвођачке спецификације невесињског кромпира одабран Пољопривредни факултет у Источном Сарајеву и да је то најважнији документ у процесу брендирања у коме ће детаљно бити описано географско подручје, услови и педологија тла, климатски услови, паковање и складиштење производа.

 

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

Извор: Радио Невесиње