U bivšoj Jugoslaviji na prostoru Nacionalnog parka “Sutjeska” snimljen je jedan od najskupljih filmova tog vremena – “Bitka na Sutjesci”, a 32 godina kasnije brazilska rok grupa “Fresno” ponovo ekranizuje te predjele u svojim spotovima.

 

Brazilci nastavljaju da promovišu Sutjesku u sklopu projekta ,,Srpska sessions’’, koji je volonterski realizovala agencija MANIA iz Banja Luke, a u okviru kojeg će u narednih mjesec dana sedmično biti prikazivan po jedan spot.

Akustična verzija spota ,,Sutjeska / Farol” predstavljena je danas višemilionskoj brazilskoj publici, snimljena na Orlovačkom jezeru sa prikazom najljepših kadrova Zelengore.
Nakon premijerno prikazanog spota ,,Acoradar’’ u novembru 2015. godine, u čijem centru pažnje je spomenik ,,Bitka na Sutjesci’’, rok grupa Fresno predstavlja i akustične verzije spotova sa albuma ,,Infinito’’, snimljenih na Tjentištu.
Svoj premjerni sjaj doživjela je pjesma ,,Infinito’’, snimljena na Zelengori, a emitovana u martu na MTV Brazila.

Posebno je zanimljiv naziv pjesme ,,Sutjeska/ Farol’’, koji je postojao i prije dolaska brazilske grupe ,,Fresno’’ na Tjentište.

Sve je počelo tako što je frontmen benda, Lucas Silveira, na internetu naišao na veoma zanimljive fotografije starih, pa čak i napuštenih jugoslovenskih spomenika, snimljenih od strane Jana Kampenaersa. Lucas Silveira kaže da ga je posebno privukla fotografija ,,Sutjeska’’, pa je odlazak u Bosnu i Hercegovinu i posjeta Nacionalnom parku ,,Sutjeska’’ oduvijek bila želja frontmena benda ,,Fresno’’.

– Nazvao sam pjesmu Sutjeska, zato što melodija podsjeća ljude na usamljeno , ali značajno mjesto. Mislim da svako ima negjde takvo tajno mijesto u svom životu , gdje čovjek može da bude sam i miru razmišlja o različitim aspektima života . U mom prvom putovanju za Sutjesku u 2012., osjetio sam se usamljeno, ali i u isto vrijeme zadovoljno i to je bilo vrijeme promjena gdje sam imao vremena da razmišljam o raznim stavrima koje su mi se događale u životu. Sve što sam uradio u poslednjih 4 godine na naki način reflektuje odluke koje sam tada na tom mjestu donio. – ističe frontemen Lucas.

Pošto će spotovi imati veliku gledanost, režiser spotova Dajan Javorac ističe da je cilj snimanja bio da prošire na cijeli Nacionalni park Sutjeska, sa naglaskom na spomenik na Tjentištu. Saradnja sa Ok Festom već je izrodila spotove za za ,,OrthodoxCelts” iz Srbije, ali i za bend“Sopot” iz Banjaluke, kao i promotivni video za Nacionalni Park ,,Sutjeska’’.

 

HP, mart 2016.