Жене се у данашње вријеме све мање баве израдом ручних радова, али има и оних дама којима су народне рукотворине хоби. Једна од њих је и Бранка Јањић из Љубиња.

Ручни рад више није привлачан младим женама у Херцеговини, али и шире у региону. Ипак, има и оних које воле игле и плетиво па се на тај начин труде да традиционалну израду одјевних предмета и украса отргну од заборава.

У нашем народу плетење џемпера, чарапа, баш као и вез су били врло важан и чест начин израде и украшавања одјеће. Иако су данас модели у етно стилу све мање у употреби, један од чувара ове традиције Бранка Јањић не одустаје од оваквог вида стваралаштва, које јој добро дође и као додатни извор прихода.

Бранка је овај посао научила од своје мајке, а планира да знање и вјештине пренесе и на своје унуке Андреу и Теодору, те да продужи породичну традицију.

Интересовања има, а ова вриједна Љубињка има и фејсбук страницу (лик ОВДЈЕ) посредством које се могу наручити вјешто направљене рукотворине.

Поред материјалне и природне баштине данас, у ери глобализације, намеће се да је потребно посветити све већу пажњу нематеријалном културном насљеђу као аутентичној вриједности која краси и карактерише један народ, регију и државу, а примјер Биљане Јањић из Љубиња је свакако вриједан помена у овом контексту.

ХП, новембар 2017.