Žene se u današnje vrijeme sve manje bave izradom ručnih radova, ali ima i onih dama kojima su narodne rukotvorine hobi. Jedna od njih je i Branka Janjić iz Ljubinja.

Ručni rad više nije privlačan mladim ženama u Hercegovini, ali i šire u regionu. Ipak, ima i onih koje vole igle i pletivo pa se na taj način trude da tradicionalnu izradu odjevnih predmeta i ukrasa otrgnu od zaborava.

U našem narodu pletenje džempera, čarapa, baš kao i vez su bili vrlo važan i čest način izrade i ukrašavanja odjeće. Iako su danas modeli u etno stilu sve manje u upotrebi, jedan od čuvara ove tradicije Branka Janjić ne odustaje od ovakvog vida stvaralaštva, koje joj dobro dođe i kao dodatni izvor prihoda.

Branka je ovaj posao naučila od svoje majke, a planira da znanje i vještine prenese i na svoje unuke Andreu i Teodoru, te da produži porodičnu tradiciju.

Interesovanja ima, a ova vrijedna Ljubinjka ima i fejsbuk stranicu (lik OVDJE) posredstvom koje se mogu naručiti vješto napravljene rukotvorine.

Pored materijalne i prirodne baštine danas, u eri globalizacije, nameće se da je potrebno posvetiti sve veću pažnju nematerijalnom kulturnom nasljeđu kao autentičnoj vrijednosti koja krasi i karakteriše jedan narod, regiju i državu, a primjer Biljane Janjić iz Ljubinja je svakako vrijedan pomena u ovom kontekstu.

HP, novembar 2017.