Brajan Feri, jedan od najznačajnijih muzičara u modernoj istoriji, u subotu uveče je na Jahorini održao gala koncert kojim je i zvanično otvorena ski sezona na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Osim bezvremenskih hitova koji su obilježili solo rad Brajana Ferija, on je takođe prisutnu publiku počastio i nekim kultnim pjesmama grupe Roxy Music, koju je ovaj britanski pjevač i tekstopisac, kojeg zovu i Džemskom  Bondom pop muzike, osnovao 1970. godine skupa s basistom Grahamom Simpsonom.

Feri je  goste koji su došli iz regije te iz nekoliko evropskih zemalja, počastio repertoarom koji je izvodio i ranije na svojoj turneji „Avalon“ koja je svojevrsno podsjećanje na istoimeni kultni album iz 1982. godine njegovog nekadašnjeg benda.

Kao predgrupa na scenu su izašli Dejan Cukić & Spori ritam koji su zagrijali prisutne, a Ferijev nastup je započeo sat kasnije pjesmom „The Main Thing“ nakon koje su se nizale i „Slove To Love“, „More Than This“, „Avalon“, „Don’t Stop The Dance“. Koncert je završio pjesmom „Let Stick Together“.

Kako su izjavili organizatori OC Jahorina i agencija MINT iz Banje Luke, Brakja Feri i njegova ekipa željeli su  publici priuštiti atmosferu kakvu doživljavaju posjetioci njihovih nastupa u londonskom Rojal Albert Holu, a u toj namjeri su, sudeći prema reakcijama publike, čini se i uspjeli.

Više od hiljadu ljudi u improviziranom šatoru, koji je postavljen specijalno za ovu priliku, horski je pjevalo s ovom pop legendom, a o zainteresiranosti javnosti za nastup najbolje govori činjenica da su karte nekoliko dana prije koncerta rasprodane. Nastup je trajao nešto manje od dva sata.

Brajan Feri i grupa Roksi Mjuzik smatraju se pojavom u pop muzici koja je uvjetovala kasniju progresiju pank i glam rok zvuka, a muzički kritičari su davno briljantnost glasa ovog predstavnika novog romantizma metaforično opisali kao kombinaciju najfinijeg toplog karamela, škotskog viskija i tamjana.

Ovaj 74-godišnji Britanac, čija karijera traje više od pola vijeka i koji je snimio osam albuma kao član Roksi Mjuzika te čak 16 kao solo umjetnik, prva je globalna muzička zvijezda koja je odlučila posjetiti BiH nakon dugo godina, a na samom kraju svoje posljednje pjesme zaželio je ponovni susret sa publikom na Jahorini.

„Jahorina je imala Olimpijske igre kao jedan od najznačajnijih događaja, a sada imamo Brajana Ferija“, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

 

Izvor: klix.ba