Dječiji san o pronalasku skrivenog blaga ostvario se jednom paru iz Njujorka kada su u dvorištu svoje kuće pronašli metalni sef pun zlata, dijamanata i buntova novčanica.

Ispalo je da ukupno 52.000 dolara koje su našli zakopane zapravo pripada njihovim komšijama koji su bili opljačkani prije sedam godina.

Blago u dvorištu  Metju i Maria Emanuel pronašli su kada su unajmili radnike da im posade novo drveće u dvorište. Do tada su živjeli u kući četiri godine potpuno nesvjesni što skriva njihovo dvorište.

Tek kada je jelen pojeo ostatke starog drveća, ugledali su metalnu kutiju.

“Nismo znali da se radi o sefu, mislili samo da su unutra neke žice od struje”, objasnio je Metju.

Radnici su izvadili kutiju, a unutra je pronađen nevjerojatan sadržaj: desetine prstenja, uključujući i vjerenički prsten, zlatnina, novčanice od po 100 dolara i poludragi kamen.

“Bilo je nevjerojatno. Unutra je bio papir s adresom koja je upućivala na naše komšije. Pokucao sam na njihova vrata i pitao ih je li ih ko opljačkao, a oni su rekli da jeste. Gospođa je bila u šoku”, kazao je Metju. Policajci su joj nakon pljačke rekli da nikad neće vidjeti svoje stvari.

Policija je izvijestila da se provala dogodila 2011. godine i da je pritom ukraden sef. Komšije koje nisu željele pred kamere kazali su da su iznenađeni i zahvalni.

Maria je kazala da ju je puno ljudi pitalo hoće li vratiti nađeno blago, ali ona se nije dvoumila: “Nije bilo upitno, stvari nisu bile naše”.

 

Izvor: ATV