U slavu rođenja Isusa Hrista u četvrtak su u pravoslavnim crkvama i hramovima širom RS služene liturgije, dok su vjernici u svojim domovima uz molitve i tradicionalne običaje i u krugu najbližih proslavili ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

 

Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja pročitana je u svim hramovima, a vjernici koji su se pripremali postom i molitvom primili su svetu tajnu pričešća. Patrijarh Irinej je sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC) služio božićnu svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, odakle je poručio svim pravoslavnim vjernicima da su danas više nego ikad potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima.

– Dobra volja među ljudima mora biti rezultat božanskog mira. Nedostatak dobre volje u svijetu, pa i među hrišćanima, pokazatelj je odsustva mira Božjeg – rekao je patrijarh Irinej.

Episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenika služio je božićnu liturgiju u prepunom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. On je poželio vjernicima da im Bogomladenac, čije se rođenje proslavlja, da snage da njeguju najveću vrijednost i da imaju pravilan hrišćanski odnos prema njoj. Dan ranije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služeno je večernje bogosluženje i osveštan badnjak, kojem je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik.

– Božić je prilika da svi pokažu svoju ljudsku stranu i budu sa onima do kojih im je stalo, da budu na strani dobra, a nikada na strani zla – poručio je Dodik.

Sabornu crkvu Presvete Bogorodice u Sarajevu, gdje je božićnu liturgiju služio arhimandrit Lazar Lazarević – rektor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, ispunilo je tek nekoliko desetina pravoslavnih vjernika. Rijetke su Sarajlije koje danas uspiju doći u taj nedavno obnovljeni hram, ali to su uglavnom stariji i iznemogli.

U Sarajevo je na najradosniji hrišćanski praznik stigao Petar iz Vojvodine, koji ističe da veliki vjernik treba dolaziti u crkvu bez obzira na to da li je ona puna ili prazna.

I Neven Stupar naglašava da su crkve u Sarajevu nekada bile punije, kao i da su običaji drugačije obilježavani.

– Poštovali smo jedni druge. Sada se to sve nekako promijenilo – kaže Stupar.

Stojan Milić, koji je radio u „Unisu“, priča da 50 godina živi u Sarajevu, a da u crkvi nije sreo nikoga poznatog.

– Promijenilo se sve. Na Ilidži smo supruga i ja i u našoj ulici je nekada bilo 20 srpskih porodica, a sada su ostale samo dvije kuće – priča Milić.

I ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević bio je za Božić u Sabornoj crkvi.

– Zaista je malo svijeta. Sarajevo je nekada bio veliki i srpski grad. Ne trebamo se odricati svojih domova, a Sarajevo i sada treba da bude srpski grad – rekao je on.

Za razliku od Sarajeva crkva u Trebinju je bila prepuna, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Grigorije, uz sasluženje sveštenstva eparhije i pratnju hora Svetog Vasilija Ostroškog.

– Da Bog da da se uvijek u radosti molimo Bogu i da uvijek budemo Božiji narod – rekao je vladika Grigorije.

Veliki broj Fočaka prisustvovao je ponoćnoj liturgiji u manastiru Zagrađe u crnogorskoj opštini Plužine. I većina hramova SPC u Brčkom bila je prepuna vjernika.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poželio je u besjedi nakon božićne liturgije u Sabornom hramu u Bijeljini da ova godina bude godina radosti, blagosti i dobrote Božije.

Pune crkve i manastiri bili su i u svim drugim dijelovima Srpske. I mladi i stari sa molitvama i ljubavlju dočekali su najradosniji hrišćanski praznik, a sa svih strana slata je ista poruka: „Slava Bogu na visini, mir među ljudima na zemlji“.

Bogosluženja u Hrvatskoj

 

U pravoslavnim hramovima i crkvama na području Hrvatske služene su božićne liturgije. Bogosluženja su održana na području Osječkopoljske i baranjske eparhije, te Vukovarsko-srijemske županije, uz poruku da je Božiji blagoslov potreban svim ljudima, bilo koje vjere.

U zagrebačkom Sabornom hramu božićnu liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a čestitajući okupljenim vjernicima rođenje Hristovo, pozvao ih je da grade svijet ljubavi, mira i radosti.

 

Izvor: Glas Srpske