У Болници Требиње од 11. јануара почиње да ради магнетна резонанца, једина на подручју регије, која ће пацијентима омогућити квалитетно, брже и јефтиније лијечење, рекао је Срни директор ове здравствене установе Васо Мијановић.

Прегледи на магнетној резонанци почињу од 8.00 часова и радиће сваким радним даном, а пацијенти ће моћи доћи на преглед са упутницом од породичног љекара, тако да неће морати више путовати више од 250 километара до најближе болнице у Касиндолу која је једина имала апарат, нити ће приватно ту услугу у Мостару плаћати 250 КМ, преноси Срна.

„Наши пацијенти ће убудуће услуге магнетне резонанце моћи да добију у Требињу, а уз обезбијеђено дванаесточасовно радно вријеме надамо се да пацијенти неће чекати већ ће благовремено моћи да ураде неопходан снимак“, рекао је Мијановић.

Умјесто неколико стотина марака колико су пацијенти најчешће издвајали за магнетну резонанцу у приватним болницама, та услуга у Болници Требиње коштаће 60 КМ уколико се ради са контрастом, а без контраста је 50 КМ.

„Имамо адекватно оспособљен кадар за рад на магнетној резонанци, на којој ће радити радилошки техничар из Требиња, док ће се очитавања снимка, који ће се слати електронским путем, радити у Бањалуци и Београду“, каже Мијановић и додаје да ће пацијент добити очитан снимак након 24 часа.

Мијановић истиче да ће дневно моћи да се уради 10 до 15 магнетних резонанци, односно мјесечно од 250 до 300 тако да не би требало бити гужви.

Директор Болнице каже да су магнетну резонанцу обезбиједили Уговором о пословно техничкој сарадњи са Дијагностичким центром из Бањалуке „Арар“, јер требињска здравствена установа никада не би дошла у позицију да је набави сопственим средствима.

За само годину дана у Болницу Требиње је уложено више од два милиона марака за реконструкцију и набавку савремене опреме, од којих је половину средстава ова установа сама финасирала.

У претходној години урађен је пројекат енергетске ефикасности вриједности 950.000 КМ у оквиру кога су урађени фасада, отвори и кров, а новац је обезбиједило Министарство за просторно уређење преко бесповратних средстава Свјетске банке.

Реновирано је Одјељење гинекологије за што је издвојено 138.000 КМ и то једна трећина је обезбијеђена из Фонда солидарности Града Требиња, а двије трећине од донација.

Болница Требиње је обезбиједила новац за комплетну опрему за то одјељење вриједности стотињак хиљада марака, купула је нови рентген апарат од око 100.000 КМ, док је пола милиона марака уложила у нови дијализни центар.

Сопственим средствима ова здравствена установа је кренула и у реконструкцију операционих сала у којима је прва фаза радова коштала 220.000 КМ.

Захваљујући менаџменту Болнице који улаже велике напоре да ова здравствена установа пружи што квалитетније услуге својим пацијентима, купљен је и нови гинеколошки ултразвук, а од донације Владе Јапана набављен је и нови ЦТ уређај.

 

Извор: СРНА