U Trebinju su počeli radovi na rekonstrukciji gradske tržnice u centru grada, na Trgu slobode, gdje je središnji dio već porušen, a ostale su dvije takozvane kule, koje će biti samo rekonstruisane.

Objekat će graditi radnici trebinjskog preduzeća „Porobić“, a vrijednost radova je oko 630.000 KM.

Središnji dio će, prema projektu, biti u potpunosti nanovo izgrađen, sa dogradnjama,  nakon čega će na ovom mjestu biti nova, zatvorena gradska tržnica.

Prema projektu rekonstrukcije, objekat, koji je donedavno bio prizeman, imaće i spratni dio, gdje će u prizemlju biti tržnica sa oko 30 štandova, dok će se na spratu nalaziti gradska kafana sa otvorenom terasom sa ulične strane i lođom sa koje se pruža pogled na trg i gradsku pijacu.

Prilikom kreiranja projekta rekonstrukcije strogo se vodilo računa o tome da se zadrži postojeći izgled tržnice, tako da će arhitektonska cjelina sa kulama sa strane ostati netaknuta, te će fasadni elementi središnjeg dijela ostati usklađeni sa postojećim na kulama.

Kule su, kako navode u Gradskoj upravi, pod zaštitom države i na njima će biti sanirani fasada i otvori.

Radnje koje su se nalazile u dijelu objekta koji je srušen još ranije su preseljene u nove poslovne prostore, nakon prethodnog dogovora Gradske uprave sa vlasnicima.

Izgradnjom zatvorene tržnice trgovci na gradskoj pijaci dobiće kvalitetnije higijensko-sanitarne uslove za prodaju proizvoda koji se ne mogu prodavati na otvorenom, a Trebinje će imati objekat dostojan arhitekture gradskog jezgra.

 

Vesna Duka

 

 

Izvor: Nezavisne novine