Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је у домовима здравља у Српској много радника вишка, али да неће бити отпуштања.
 

Богданић је за Глас Српске навео да Влада не жели никога да остави без посла, али да неће ни запошљавати раднике тамо гдје то није потребно.

Он је истакао да је највећи вишак радника у домовима здравља, који су махом у малим срединама, а гдје су руководиоци тих здравствених установа запошљавали преко мјере.

– Дом здравља у Власеници има 72 запослена, а требало би да има 40. Слично је и на Хан Пијеску – нагласио је Богданић.

Он је додао да сви добијају плате, те да ће се за оне који треба да иду у пензију наћи начин да им буду уплаћени доприноси.

Када је ријеч о дешавањима у Општој болници у Зворнику, Богданић је рекао да је о томе беспотребно створена прича у јавности.

Он је навео да је протестовало 40 од 340 раднике те болнице, те да је очигледно то био интерес појединаца којима су угрожена начелничка мјеста.

Богданић је истакао да су дуговања здравствених установа, када је ријеч о порезима и доприносима, у шест мјесеци ове године повећана за три одсто, те да ће ребалансом буџета Фонда здравственог осигурања бити омогућено добро пословање болница током године.

– Обавезе ФЗО су са 570 милиона КМ спуштене на 435 милиона КМ. Очекујем да до краја године за доприносе буде уплаћено 50 милиона КМ више. Дуг према добављачима је највећи на Универзитетском клиничком центру Српске и у болницама у Добоју и Источном Сарајеву, а УКЦ је већ много урадио по питању рационализације трошкова – нагласио је Богданић.

Он каже да реконструкција УКЦ Српске иде брже него што је планирано, те да је при крају изградња друге етаже болнице у Источном Сарајеву, која ће бити завршена у септембру или октобру наредне године.

– У току су припреме за расписивање тендера за болницу у Добоју – додао је Богданић.

Он је рекао да нема одласка врхунских љекара из Српске и да не треба страховати од нестанка вакцина након што Институт Торлак из Србије више нема дозволу за њихово стављање у промет у Српској и БиХ.

Богданић је у вези с тим навео да је потписан трогодишњи уговор са добављачем, који ће набавити вакцине од другог произвођача.

 

Извор: Срна