Legendarni hit jamajčanske legende reggae muzike.

Sin Jamajčanke i kapetana britanske armije, Robert Nesta Marley, rodio se u februaru 1945. godine u malom selu Nine Mile na Jamajci. Sa sedamnaest godina snima svoju prvu singl – ploču „Judge Not“ sarađujući sa mentorom Joe Higgsom u Ken Khouri’s Federal studiju u Kingstonu.

1966. godine car Haile Sellasie je posjetio Jamajku i Bob i ostali Wailersi prihvaćaju rastafarijansku vjeru te počinju ‘uzgajati’ dredove. Otprilike u isto vrijeme stupaju u vezu sa Lee Scratch Perry-jem, producentom, i ta saradnja se uskoro pokazuje kao veoma uspješna. Saradnja se prekinula nakon što je Perry prodao njihov materijal drugoj izdavačkoj kući, bez njihovog znanja. 1972. potpisuju ugovor sa izdavačkom kućom ‘Island’, te dobivaju 8000 dolara za izdavanje ploče. Kao rezultat 1973. u prodaju izlazi njihov prvi album ‘Catch a Fire’, pomoću kojeg postaju prepoznatljivi i van granica Jamajke.

 

Po povratku na Jamajku, poslije rada u Britaniji i izdavanja albuma, stižu ga glasine o sopstvenoj mističnosti, kao i propovjedništvu na koje veliki uticaj ima trenutna politika. Ubrzo, na koncertu, koji se poklopio sa održavanjem nacionalnih izbora, izvršen je neuspjeli pokušaj atentata na njega i njegovu suprugu Ritu.

 

Slijedeće godine, nakon što su mu doktori dijagnosticirali rak na velikom prstu desnog stopala, Bob otkazuje nekoliko koncerta svoje velike evropske turneje. To je bila posljedica zapostavljanja   povrede koju je zadobio prilikom igranja fudbala (što je bio jedan od njegovih najvećih hobija pored muzike) sa novinarskom ekipom na turneju u Francuskoj u Parizu.

 

Godinu kasnije na Jamajci održao je koncert ‘One love’ u cilju pomirenja vlasti i opozicije, što se u to vrijeme na Jamajci činilo nemoguće. Koncert je održan 22. aprila 1978. U Njujorku, sledećeg juna kao nagradu primio je medalju Ujedinjenih Nacija za mir.

 

Tokom 1979. godine predstavio je reggae cijelom svijetu, turnejama po Japanu, Australiji i Novom Zelandu.

 

1980. prisustvuje proglašenju nezavisnosti  Zimbabvea, i tom prilikom prvi i jedini put posjećuje Afriku. Iste godine u septembru, srušio se u Central Parku u Njujorku dok je džogirao. Od doktora saznaje šokantne vijesti-rak se povratio i proširio na pluća i mozak. Uprkos tome on leti za Pitsburg gdje održava svoj poslednji koncert.

 

Jedno vrijeme je odbijao da se liječi, ali ipak pristaje na alternativnu medicinu i odlazi u Bavariu. Prvi znakovi su bili ohrabrujući, ali ubrzo mu doktor saopštava da nema nade. Bob je želio da se vrati na Jamajku i tamo provede svoje posljednje dane, ali je zbog teškog zdravstvenog stanja morao da se smjesti u bolnicu u Majamiju. Tu umire 11. maja 1981. godine.

 

Tijelo mu je prebačeno na Jamajku i smješteno u poseban mauzolej u njegovom rodnom selu.