Znate ono kad kažete za neku ženu da vozi kola muški? Ili kad svoju ćerku zovete sine? Imamo čak i onu pesmu „Ti si ćerko tatin sin sa tobom se ponosim“ što se peva na rođendanima i krštenjima ženske dece. To su tragični zaostaci patrijarhata, odnosno muškog ustrojstva sveta kao dominantnog, koji se danas vrlo često izgovaraju gotovo usput i bez razmišljanja, hraneći ga time da i dalje živi među nama.

Isto tako, vrlo često a da ni ne znamo bivamo šovinisti. Na ulici, na televiziji, na fakultetima, u politici, u vezama, u kolektivu, u svetu. Na Instagramu su zabranjene ženske bradavice jer se podvode pod pornografiju, dok muške slobodno obitavaju na bilo čijem profilu. Za žene koje su išle na Olimpijadu prvo se promatralo da li su lepotice, atraktivne i fatalne, pa tek onda koliko su uspešne sportistkinje i koje su rezultate postigle. Čuvenoj „Kafani kod besmrtnih“ se uz teške leleke čitave nacije o tome kolike su legende bili, pridružuju samo pokojni glumci. A glumice? U toj kafani nema ni Radmile Savićević, ni Ružice Sokić, ni Mire Stupice? Vrlo verovatno zbog patrijarhalnog mišljenja koje i dalje živi na našim prostorima da ženama nije mesto u kafani. Ženama je mesto gde god one zažele da budu, kad zažele i ako zažele.

Isto tako, vrlo često a da to i znamo bivamo šovinisti. U većini slučajeva muškarci kad izražavaju svoj stav po pitanju žena i kuhinje, žena i rađanja, žena i seksa (i mnogih drugih stvari) pokazuju koliko nemaju pojma šta je rodna ravnopravnost. Ona ukoliko želi može da skuva ručak, zato što je gladna, a ne zato što je žena. Nije dužna da mora da kuva jer je žena. Ona ukoliko želi može da ima decu, a i ne mora. Nije dužna da mora da rađa jer je žena. Ona ukoliko želi može da ti zašije dugme na košulji, jer te voli, a ne zato što je žena. Ona ukoliko želi može da se kresne na prvom dejtu. Jer joj se hoće.

Ona nema obavezu niti zadatak da se dopadne muškarcima i ima pravo da izgleda kako hoće. Ukoliko se njoj dopada da bude istetovirana – treba da bude, ukoliko se njoj dopada da ima pirsinge – treba da ih ima, ukoliko se ona sebi sviđa u provokativnim pozama na slikama– treba da bude u provokativnim pozama. To ne govori ništa više o njoj osim toga da voli tetovaže, pirsinge i svoje telo. Isto kao što ti voliš fudbal, kladionicu i svoje trbušnjake. Ko god iza toga čita nešto drugo ili nešto više – štovinista je.

To što je žena ne obavezuje je ni na kakve modele ponašanja, ništa ne sme da joj se zbog toga ograničava niti da joj se zbog toga nameće. Svako ko misli da ona nešto mora jer je žensko – šovinista je. Svako ko misli da ona nešto ne bi trebalo da radi jer je žensko –šovinista je. Ona može i sme da radi isto što i bilo koji drugi muškarac na ovoj planeti, a na njoj je da odluči da li to hoće ili neće.

Ona ukoliko želi, može da radi sve ovako kako je ovde napisano, a i potpuno suprotno od toga, jer je osoba sa integritetom, jer ima pravo da bira i da živi život kakav ona želi, a ne kakav joj drugi govore da bi trebalo. I ako nekad pomislite da su žene komplikovane, ne pokušavajte da ih svojim muškim mozgovima pojednostavite, nego samo da ih svojim srcima i delima iskreno volite.

Izvor: blogdan.rs