Žele da poveruješ da ništa ne zavisi od tebe, da je sve van tvoje moći i van tvoje kontrole. Žele da u beznađu svaljuješ krivicu na druge jer se tako nikad ni sa kim nećeš udružiti. Žele da se paziš, da se čuvaš od najbližih, da se ne slažeš ni sa komšijom ni sa kolegom. Da ne govoriš šta misliš jer tada nećeš ni čuti šta drugi misle.

Žele da poveruješ da je to to. Da smo ovde da radimo, zaradimo za plaćanje računa, i umremo. Ne žele one sa vatrom u sebi, sa idejama za pomeranje granica jer se tada ono što je ustaljeno dovodi u pitanje i masa se teže kontroliše. Žele nas razvrstane, podeljene, grupisane u male frakcije. Jer tada znaju šta da očekuju. Jer tada znaju naše odgovore unapred.

Žele da ne voliš sebe, da se ne sviđaš sebi, da konstantno želiš da si kao neko drugi. Jer tada i to malo novaca što imaš trošiš više i neprestano. Jer nikad nisi dovoljno Nešto što se očekuje i stalno misliš da si Niko pa zato imaš utisak da ti takav, ništa ne možeš ni promeniti.

Žele nas poslušne. Sa dovoljno glasa da se žalimo, ali ne mnogo. Da pravimo samo malo buke, taman toliko da mislimo da menjamo nešto. Ali nedovoljno da se promena i postigne.

Žele nas zauzete toliko da nemamo vremena da mislimo, i plaćene za tu zauzetost taman toliko da ne umremo od gladi. Jer dok presipamo iz šupljeg u prazno ne obraćamo pažnju koliko oni šupljoglavi prazne državne kase i pune svoje džepove. Žele nas bolesne taman toliko da trošimo pare ne lekove, a nedovoljno da umremo. Jer im ipak treba radna snaga.

Žele bolesne jer se njima oni zdravi a nesrećni teše da im ipak nije toliko loše, pa zato i ćute jer – ima i gore. Žele nas glupe. Zarobljene u osećaju stida i krivice. Da se žalimo ali ništa ne menjamo, da se koprcamo ali ne otimamo, da kukamo ali ne zapomažemo.

Da se koljemo međusobno oko levice i desnice, rodoljuba i izdajnika, partizana i četnika, rusofila i evropejaca, zvezdaša i partizanovaca, jer tada njih niko ne dira. Žele nas sve dok ne shvatimo da je moć u nama, da sve zavisi od nas, da smo nezaustavljivi. Kad primete da smo to shvatili – tad se razbeže. Na nama je da im pokažemo šta je moć. Da im nestanemo sa vidika jer tada im nestajemo i sa nišana. Tako počinje revolucija. Prvo, u nama.

 

Izvor: Blogdan.rs