У Благају код Мостара је данас освештана обновљена Црква Светог Василија Острошког и Тврдошког , а вјерски обред водио је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Обновљена црква требало ди да получи појачан повратак Срба на подручја у којима су до рата живјели.

Православна црква у Благају, која је изграђена 1893. године, минирана је и запаљена у јуну 1992. године, као и сви остали православни храмови у долини Неретве.

Обнова ове цркве, која је и заштићени национални споменик, почела је 2011. године, а највећу помоћ у обнови дали су Амбасада САД-а у БиХ, Министарство за избјегла и расељена лица Федерације БиХ, Министарство за људска права и избјеглице БиХ, али и вјерници појединачним прилозима.

Григорије: Вјерске вође морају урадити оно што политичари не могу!

Владика Григорије је данас пред вјерницима рекао да вјерске вође морају у БиХ покушати да ураде оно што политичким лидерима не иде баш за руком.

“Ваља нам живјети једни са другима и борити се за мир и љубав”, поручио је владика Григорије.

Он је нагласио да је обнова цркве у Благају од великог значаја, јер то мјесто има чудесну хисторију.

“Кад кренете кроз Благај видите католичку цркву, па православну, па џамије и текију. Ту се види да смо живјели и да морамо живјети једни поред других. Морамо да се боримо за добро и за мир”, рекао је владика Григорије који је јутрос освештао обновљену цркву заједно са умировљеним владиком захумско-херцеговачким Атанасијем и свештенством.

Владика Григорије каже да благајски храм можда није највеличанственији, али за људе у Херцеговини је можда и најважнији, јер је Благај најстарије мјесто на том подручју.

“Овим крајем је управљао син великога Стефана Немање, Сава, и из ове земље хумске отишао је на Свету Гору. На овом мјесту је столовао брат Стефана Немање, Мирослав, који је овдје зидао цркву Козме и Дамјана. Данас смо овдје донијели фототипско издање Мирослављевог јеванђеља које је најстарија словенска књига. Зато, ма гдје да живите данас, немојте да икада ико из ваших срца истисне Благај, Мостар и долину Неретве и било које сјећање”, истакао је владика Григорије.

Богатство се може изгубити, али дух не може бити одузет!

Према његовим ријечима, човјек може да изгуби имање, богатство и славу, али дух не може да му одузме нико ако он сам то не учини.

“Страшно је и невјероватно да смо убијали једни друге, рушили храмове из чисте слабости. Опет је толика милост Божија да нам увијек даје прилику да се обновимо, покајемо и исправимо и да се изградимо. Кад се покајемо, исправимо и обновимо онда бивамо још љепши и чистији баш као што су сад наши храмови у долини Неретве, од Пребиловаца, Клепаца, Чапљине, Благаја, Коњица, Бијелог поља”, рекао је епископ Григорије.

Он је нагласио да се обнавља и Саборна црква у Мостару и свака ће бити љепша него што је била.

“Дај Боже да се обнови свака душа и свако живо биће”, истакао је владика Григорије.

Он је указао је да је потребно да се свака вјерска заједница исцијели да би било добро.

Говорећи о повратку у долину Неретве, владика је рекао да људи морају имати јак дух да би се вратили.

“Људи који су мањина било гдје су најснажнији и најхрабрији. Везани су за своју отаџбину и за своју дједовину. Лако је људима рећи “вратите се”, али потребно је обезбиједити мир, безбједност и посао. Многи још не вјерују у безбједност и могућност да нормално живе. Ко је тај ко то може да обезбиједи, тешко је питање”, навео је владика.

Освештању цркве, осим великог броја вјерника који су стигли са свих страна, присуствовали су министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, народни посланик у Скупштини Републике Српске Илија Таманџија, представници институција власти са подручја Мостара, те мостарски муфтија Салем Дедовић са делегацијом Исламске заједнице.

 

Извор: БХРТ