Тужба Града Требиња поново ће се наћи пред требињским Окружним тужалаштвом након што је градска управа у уторак поднијела кривичну пријаву против бишег градоначелника Славка Вучуревића, пише данас Блиц.

Опет је спорна „Бобар банка“ у ликвидацији, којој је, како га оптужује актуелна градска власт, Вучуревић прибавио противправну имовинску корист од око 5,2 милиона КМ.

Како је саопштено из градске управе, Вучуревића сумњиче да је искориштавањем службеног положаја и овлаштења и несавесним радом нанео вишемилионску штету градском буџету.

– Несавјестан рад Вучуревића огледа се у чињеници да није предузео никакве активности у циљу очувања преко 5,2 милиона КМ, иако је 2. јуна 2014. независна ревизорска кућа „Ди лојте “ из Бањалуке доставила извештај којим се уздржава од давања мишљења у погледу тачности финансијских извјештаја “Бобар банке”- наведено је, између осталог, у пријави.

Како даље пише у пријави, Славко Вучуревић, као градоначелник Требиња, није предузео ниједну законску дозвољену активност како би сачувао новац буџета Требиња, а тиме и свих грађана Требиња, преноси Блиц.

Из градске управе наводе и да Вучуревића сумњиче да је противно изгласаном буџету за 2016. годину засновао радни однос са већим бројем радника, чиме је прекршио одредбе закона о буџетском систему, закона о фискалној одговорности и одлуку о извршењу градског буџета.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је “ЕуроБлицу” да је пријава поднесена по захтјеву Скупштине града Требиња.

Бивши требињски градоначелник Славко Вучуревић на информацију да је поднесена кривична пријава против њега одговорио је у познатом маниру.

– То је доказ да будала и кривих дрва никад неће нестати – навео је Вучуревић.

Он је у одговору “ЕуроБлицу” рекао да не може ниједна банка пропасти без државе и Агенције за банкарство.

– Петровић би требао поднијети пријаву против себе, јер припада естаблишменту који је уништио све банке. Агенција за банкарство је требала да упозори три године прије ликвидирања да је нека банка неликвидна и да се повуку клијенти, али они то не разумију – наводи Вучуревић.

Прије четири године градска власт предвођена Славком Вучуревићем поднијела је истом Тужилаштву кривичну пријаву против “Бобар банке” и одговорних особа у ФК “Леотар” који су у тој банци узели хипотекарни кредит, а стадион “Полице” није био њихово, већ власништво града. Предсједник Управног одбора клуба тада је био Лука Петровић.

Пријава због грађевинских радова

Актуелна требињска власт крајем прошле године поднијела је кривичну пријаву против Славка Вучуревића пошто је, како наводе, злоупотребом службеног положаја и несавјесним радом омогућио другим лицима пружање правних услуга и извођење грађевинских радова за потребе града и неосновано им исплатио више десетина хиљада КМ.

Вучуревић и Ћук

По доласку на власт Вучуревић је поднио кривичну пријаву и против свог предходника Доброслава Ћука, кога је тада осумњичио за буџетски минус и дуговања јавних установа.

 

Извор: Блиц