Nebojša Glogovac, trenutno jedan od najboljih srpskih glumaca, rođen je 30.avgusta 1969. godine u Trebinju, u porodici pravoslavnog sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Najranije djetinjstvo proveo je u selu iznad Nevesinja kod omiljenog djeda Gavrila, koji mu je usadio ljubav prema konjima.

 

U djetinjstvu se dosta selio (Opovo, Pančevo, Beograd). Sa sedam godina Nebojša se preselio u Pančevo. Njegova porodica je tada rekla zbogom hercegovačkom kamenu i pošla u vojvođanski industrijski grad, gdje je njegov otac postao prota.
U osnovnoj školi se već bio proslavio recitujući na Svetosavskim priredbama, a mnogi su još tada smatrali da, zbog svog posebnog talenta, treba da bude glumac.
Prvu ulogu na televiziji je imao u seriji Bolji život, gdje je igrao školskog druga Slobodana Popadića (Dragan Bjelogrlić). Poslije srednje škole upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

Međutim, nakon dvije godine odustaje od tih studija i 1990. upisuje glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim studirali su i, danas već proslavljeni glumci, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović. Nebojšin talenat vrlo brzo je zapao za oko profesoru Dejanu Mijaču. Tokom studija dobija stipendiju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a karijeru započinje na daskama koje život znače u predstavi „Velika pljačka“.
Brzo su uslijedile i predstave: „Lažni car Šćepan Mali“, „Troil i Kresida“, „Rođaci iz najboljih dana“, „Parabelum“.
Glogovac se na filmu prvi put pojavio u ulozi Fadila, vojnika JNA, u ratnoj drami Bore Draškovića „Vukovar, jedna priča“. Zapaženu ulogu ima i u pozorišnom hitu Kult teatra „Tamna je noć“, koja postaje jedna od najkomercijalnijih predstava i igra se na turnejama u Americi i Kanadi. Prvu glavnu ulogu dobio je u filmu reditelja Gorčina Stojanovića „Ubistvo sa
predumišljajem“, u kom je tumačio lik Hercegovca Bogdana, ranjenog na ratištu u Bosni. Za ovu ulogu dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu Car Konstantin na Filmskom festivalu u Nišu.

Uslijedio je čitav niz filmova u kojima je Glogovac imao zapažene uloge: „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Nebeska udica“, „Munje“, „Bumerang“, „T.T.Sindrom“, „Kad porastem biću kengur“, „Hadersfild“, „Žena sa slomljenim nosem“.
Veliku popularnost kod najšire publike donosi mu uloga Zlatka u seriji „Porodično blago“. Na svoj dvadeset osmi rođendan, 1997. godine, glumac staje na ludi kamen sa djevojkom Minom, a vjenčani kum mu je kolega sa klase, Vojin Ćetković. Suprugu je upoznao u diskoteci Zvezda, koja ga je, kako on kaže u jednom intervjuu za časopis Puls, već na prvu loptu osvojila svojim osmijehom. Već naredne godine se po prvi put ostvario u ulozi oca, kada je
njegova supruga Mina donijela na svijet sina Gavrila. Nastavlja da igra i na daskama koje život znače. Pojavljuje se u brojnim predstavama: „Bliže“ Alise Stojanović, „Šine“ Slobodana Unkovskog, „Molijer-Još jedan život“ u kojoj igra rame uz rame sa poznatim glumcima Mikijem Manojlovićem i Mirjanom Karanović. Uspjeh na poslovnom planu prati i porodična sreća koju u život glumca unosi i rođenje drugog sina Miloša, 2001. godine.
U psihološkom trileru Srdana Golubovića „Klopka“ iz 2007.godine Glogovac igra glavnu ulogu, a brilijantno dočaran lik glavnog junaka Mladena donosi mu nagrade na brojnim festivalima: u Minsku, Milanu, Liježu, a film je kandidovan i za Oskara. Naredne godine nacionalna sekcija Međunarodne federacije filmskih kritičara proglašava Glogovca za najboljeg glumca prethodne sezone, a dobija i nagradu grada Beograda za filmsku umjetnost.

Potom se pojavljuje u serijama: „Vratiće se rode“, „Moj rođak sa sela“, kao i u filmu „Kenjac“.
Godine 2009. prvi put se pojavljuje i u jednom reklamnom spotu, i to u okviru kampanje koja promoviše borbu protiv raka dojke iz razloga, kako sam kaže u intevjuu za magazin Story, što voli žene. Naredne godine poznati Trebinjac je ošišao pramen svoje kovrdžave kose kao znak moralne podrške mališanima oboljelim od raka i njihovim roditeljima u okviru humanitarne akcije Pramen nade.
Nebojša Glogovac pojavljuje se, u skorije vrijeme, u popularnim serijama „Lud, zbunjen, normalan“ i „Vojna akademija“, a 2013. godine igra jednu od glavnih uloga u srpskoj antiratnoj melodrami režisera Srdana Golubovića „Krugovi“. Ovaj film govori o posljedicama jednog herojskog čina, te postavlja pitanje da li je herojsko djelo uzaludna žrtva, ili, kao kamen bačen na površinu vode, proizvodi krugove koji se šire kroz vrijeme i prostor, podstičući nas da činimo nova dobra djela. Premijera ovoga filma odigrana je u martu ove godine i u Trebinju, rodnom gradu glumca, koju je on dočekao sa posebnim emocijama. Za intervju povodom ove premijere filma, u Glasu Srpske, Glogovac je istakao da mu je hercegovački milje izuzetno drag i da čuva sva sjećanja iz djetinjstva, koja je dodatno oživio kroz snimanje filma.

Glogovac je bio i nosilac glavne uloge u „Ravnoj gori“, projektu reditelja Radoša Bajića i Radio televizije Srbije u kojoj igra ulogu Draže Mihailovića.

Autentična glumačka zvijezda, Nebojša Glogovac, do statusa jednog od najznačajnijih u profesiji došao je zahvaljujući rijetkoj sposobnosti da se na sceni potpuno transformiše, a i da dalje ostane prirodan i vjerodostojan.

 

Pripremila: Ivana P. , HP novembar 2013.