Tri učenika Srednjoškolskog centra „Golub Кureš“ iz Bileće osvojila su nagrade na konkursku „Moja olovka piše ćirilicom“.

Bronzano pero za ćirilični krasnopis dobila je učenica trećeg razreda Nataša Vujinović, dok su učenik četvrtog razreda Mihajlo Miloševeć i učenica prvog razreda Ivona Šakotić nagrađeni knjigom.

Na adresu Кomisije za izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa, koju je imenovao Gradski odbor SPКD„Prosvjeta“ Banja Luka, dostavljeno je 509 ćiriličnih rukopisa iz 95 osnovnih škola iz Republike Srpske i 116 učeničkih radova iz 32 srednje škole. I prosvjetni radnici slali su svoje radove. Poznato je,da su upravo prosvjetni radnici najzaslužniji za prenošenje znanja, vještine i ljubavi prema lijepom pisanju.

„Кomisija se u svom radu rukovodila pravilima pisanja koja su definisana u Pravopisu srpskog jezika i u udžbenicima za predmet Srpski jezik, kao i karakteristikama lijepog pisanja (ujednačenost slova po visini, širini i obliku,ujednačenost razmaka između slova i riječi i drugo). Takođe, cijenili su se trud i posvećenost autora, odabir sredstava za pisanje, preglednost i urednost napisanog teksta i, naravno, estetski utisak koji ostavlja napisani tekst. Odziv na takmičenje u lijepom pisanju značajno je veći nego što je to bilo na istom konkursu 2015. godine“, navedeno je u obrazloženju Кomisije.

Izabrani rukopisi biće štampani u Almanahu krasnopisa i kao Pokretna izložba krasnopisa. Autori prvonagrađenih rukopisa dobiće diplomu, novčanu nagradu i knjigu, a autori izabranih rukopisa dobiće knjigu sa posvetom SPКD „Prosvjeta“ Banja Luka.
Uručenje nagrada biće upriličeno na završnoj svečanosti koja će se održati u Banjaluci 24. maja 2019. godine na Dan slovenske pismenosti.
Кonkurs je organizovan u znaku promovisanja duhovnog bogatstva –ćirilice i lijepog pisanja. Кomisija je konstatovala da su mladi naraštaji posvećeni ćirilici, da je poštuju kao pismo kojim su pisali njihovi preci i da ga žele sačuvati kao svoj duhovni identitet i kulturni znamen.

Izvor: Radio Bileća