Bilećki odbornici smanjili su svoj odbornički dodatak za 50 KM, dok su opštinskim funkcionerima plate u prosjeku smanjene za hiljadu KM. Budžetski minus pokušaće da saniraju i sa tri miliona KM novog kredita.
 

Načelnik Bileće ubuduće će primati oko 1.500, a predsjednik Skupštine oko 1.300 KM. Njihovi zamjenici primaće 75 odsto plata svojih petpostavljenih. Predlagač tvrdi da su plate bile enormne.

Dražen Dunđer, odbornik Kluba „Zvjezdano nebo“ kaže da su plate bile izrazito velike.

Predsjedniku Skupštine i načelniku opštine, plate će biti manje za po hiljadu KM.

Blažo Vujović, predsjednik Skupštine, kaže da su plate smanjene za više od četerdeset odsto.

– Moja plata je bila po koeficijentu 2,7, a sada je po 1,6 – kaže Vujović.

Načelnik opštine Miljan Aleksić kaže da za njega lično smanjenje od 50 odsto nije veliko, ali da jeste za funkcionere, te da bi njima odgovaralo smanjenje u iznosu od 20 odsto.

Iznos uštede biće poznat naknadno, a već je predlagano gdje bi se taj novac mogao utrošiti.

Gligor Samardžić, odbornik SDS-a, smatra da bi novac trebalo da bude utrošen na socijalna davanja, omladinu i razvoj sporta.

U SNSD-u su tvrdili da, iako su bili za smanjenje plata, nije potpuno ispoštovana procedura.

– Svako smanjenje će značiti, jer je svaka ušteda dobra, ali vidite da smo planirali kreditno zaduženje i da je situacija jako teška i složena – kaže Ljubo Vuković, odbornik ove partije.

Zbog više od tri i po miliona budžetskog minusa, Skupština je donijela odluku o kreditnom zaduženju od tri miliona KM.

– Ulazimo u kreditno zaduženje kako bismo riješili određene stavke koje se „vuku“ već sedam ili osam godina – kaže načelnik Aleksić.

Opština je, u odnosu na budžet, kreditno opterećena sa deset odsto. Zeleno svjetlo za novo zaduženje trebalo bi da da i Ministarstvo finansija.