Direktor vladine fabrike tekstila „Nikola Tesla“ iz Bileće Persa Klimenta zamolila je danas radnike, koji već 13 dana štrajkuju, da se strpe još sedam dana i potom donesu odluku da li će se vratit za mašine. Klimenta nije sigurna šta će biti sa ovim preduzećem, a kratkoračna pomoć je zatražena i od vlasnika – Vlade Republike Srpske.

 

 

Direktorka „Nikole Tesle“, vladine fabrike tekstila u Bileći, nije sjedila skrštenih ruku u proteklih 13 dana od kada su radnice obustavile rad zbog neisplaćenih plata.

Klimenta je uspjela saznati da je njemački „Štajman“ otišao u stečaj, ali da nije ogranak sa kojim posluju Bilećani, zbog čega postoji nada da se može očekivati izmirenja duga od 230 hiljada maraka i time nastaviti proces prozvodnje.

„Išli smo sa zahtjevima prema Vladi da se odobri jedna kratkoročna pozajmica do naplate naših potraživanja da bi radnici ponovo sjeli za mašaine jer nam je ostao nalog nezavršen“, kaže direktorka.

Međutim, kako nezvanično saznajemo „Nikola Tesla“ nalazi se pred stečajem pošto nije u mogućnosti da servisira dugove, među kojima je i kredit iz ove godine od IRB u visini od 250 hiljada maraka, koji je potrošen za izmirenje poreskog duga iz ranijeg perioda.

Klimenta kaže da je rano govoriti o stečaju, ali da nije sigurna šta će biti sa ovim preduzećem.

 

Izvor: rtvbn.com