Film „Teslin narod“ biće prikazan u nedjelju, 28.jula 2019. godine u Domu kulture „Jevto Dedijer“ sa početkom u 21.00 čas.


Gosti večeri biće glumci Anica Dobra i Irfan Mensur, dobitnici nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu „Zlatni platan“, koja će im biti dodijeljena na 7. Festivalu mediteranskog i evropskog filma koji 27. jula počinje u Trebinju.
Film „Teslin narod“ predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo prije više od 200 godina do današnjih dana.
Кroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce Кarla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“.

Zašto „TESLIN NAROD“? „Teslin narod“ je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva, ne traži geografsko objašnjenje i koji se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrijednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju.“- istakao je reditelj i producent Željko Mirković.
U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obilježili Sjedinjene Američke Države. Film traje 83 minuta.

Izvor: Radio Bileća