Radnice tekstilne fabrike „Nikola Tesla“ u Bileći ponovo su ugasile mašine, a i ovaj put razlog njihovog nezadovoljstva su nesplaćene plate.

 

Radnice bilećke fabrike tekstila stupile su u štrajk upozorenja, ali i uprkos prijetnjama otkazima, odlučile da se sindikalno organizuju i rukovodstvu Javnog preduzeća „Nikola Tesla“ iznesu svoje jasne zahtjeve:

„To je bila obustava kao znak upozorenja. Danas smo organizovali sindikat. Ispoštovaće se minimum rada, s tim što predstvanici sindikata idu u pregovore sa poslodavcem. Znači tražimo aprilsku platu do 1. jula, a do 10. jula tražimo majsku platu. Ukoliko nam zahtjevi ne budu ispunjeni mi stupamo u generalni štrajk“, rekla je jedna od radnica Milada Vujović.

Ogorčene radnice kažu da im nije problem prekovremeni rad, nemaju nikakve posebne zahtjeve, a sve što traže je da im se vrati dostojanstvo, koje nemaju ni tamo gdje su zaposlene, ali ni u sredini u kojoj žive.

„Ja nisam nepoštena već radnik koji se dobrovoljno javlja, bilo u 4, 5, kada kažu pretpostavljeni. Ne samo ja, već svi ostali. Mi smo došli ovdje da svojoj djeci zaradimo, da bi platila dadžbine, da bi se obukla, da bi normalno ko žena mogla da živim u ovom gradu. Gdje god se pojavim, u Domu zdravlja, bilo gdje samo kažu vi ste iz „Nikole Tesle“. Nigdje namamo nikakva prava, ni na knjižicu, ni da se pregledam. Ti vodeći ljudi nas zastrašaju sa tim otkazima, što nemaju pravo jer mi nismo nikakvi kriminalci već ovdje robovi i svaki dinar krvavo zaradili“, kaže radnica Gordana Puhalo.

U fabrici tesktila „Nikola Tesla“ rad je bio obustvaljen i krajem maja, ali je tada direktor Dušan Vještica tvrdio da se sve obaveze prema radnicama redovno izmiruju, a da je do zastoja došlo zbog kašnjenja dobavljača.

Izvor:  rtvbn.com