„Časopis Nova Zora najbolji je pokazatelj koliko Hercegovina participira u srpskoj kulturi. Oni autori koji su zastupljeni u Novoj Zori predstavljaju sveukus srpske nauke i kulture“, poručio je urednik ovog časopisa profesor dr Miloš Кovačević.


Promocija dvobroja (61/62) časopisa za književnost i kulturu „Nova Zora“ za period proljeće – ljeto 2019. godine održana je u Bileći, u okviru 21. Ćorovićevih susreta pisaca.
„ Ovaj dvobroj Nove Zore obilježili su brojni jubileji. Obilježavamo stotinu godina od smrti Svetozara Ćorovića, osamdeset godina od smrti Vladimira Ćorovića i dvadeset godina od smrti Vuka Milatovića“, ističe urednik Miloš Кovačević.

Na oko 340 stranica objavljena su djela poznatih, ali i manje afirmisanih autora.
„Cilj Nove Zore nije samo da štampa priznate autore, nego da afirmiše i nove pjesnike i prozne pisce. Tako u ovom broju imamo pet manje poznatih autora, čija djela zavrjeđuju pažnju.“, kaže profesor Кovačević.

U ovom broju mogu se pročitati: poslednji interviju Brana Petrovića, oko deset eseja među kojima i esej Jovana Delića i Matije Bećkovića,kao i desetak prikaza najznačajnijih naučnih i književnih dijela koji su se pojavili na našem prostoru. Sve važnije događaje sa područja Hercegovine zabilježio je novinar Mišo Кisić.

„ U ovom broju donosimo poeziju Rajka Petrova Noga, pjesme Gojka Đoga, dobitnika Pečatove nagrade, djela jednog od najvećih živih srpskih proznih pisaca Gorana Petrovića. Na kraju izdanja sjećamo se onih koji su nas napustili, Grozdane Olujić i Dobrice Erića, najvećih pisaca za djecu u poslednjih 60 godina.“, ističe profesor Кovačević.

Na promociji su govorili i predsjednik Savjeta Nove Zore profesor dr Jovan Delić, operativni urednik Zoran Radisavljević i sekretar Gabriela Bratić.

Do kraja godine biće objavljen i 63. i 64. broj Nove Zore. Naredni broj biće posvećen Ćorovićevim susretima pisaca.

 

 

 

 

Izvor: Radio Bileća