БИЛЕЋА, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Сједница Скупштине Борачке организације Републике Српске /БОРС/ одржана у Билећи.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da će formiranje novih udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, koji će djelovati u okviru zaštite boračko-invalidskih prava, smatrati udarom na jedinstvo Boračke organizacije.

 
On je istakao da je to poruka Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ održane danas u Bileći i poručio da će se adekvatno odgovoriti ukoliko dođe do formiranja takvih udruženja.

Savčić je naglasio da o metodama odgovora još nije razgovarano, ali da je neophodno jedinstvo ne samo u Boračkoj organizaciji već ukupno jedinstvo organizacija i udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Savčić je istakao da je na Skupštini bilo riječi i o zapošljavanju porodica poginulih, RVI i demobilisanih boraca, naglašavajući da su u proteklom periodu imali pogrešan pristup.

„Bazirali smo se na Zakon o radu. Tu mi nemamo šta da tražimo jer se zakonom regulišu međusobna prava radnika i poslodavca“, rekao je Savčić.

On je dodao da se o tom pitanju mora uraditi nešto sasvim drugo.

„Već smo stupili u kontakt sa Ministarstvom rada na koji način ćemo promijeniti postojeću regulativu da učinimo poslodavce obaveznim da ispoštuju zakonska prava i obavezu prioriteta ovih kategorija“, rekao je Savčić i dodao da BORS ne traži ništa nemoguće.

Savčić je istakao da je na Skupštini BORS-a razgovarano i o finansijskom izvještaju za proteklu godinu o pitanjima iz ekonomskog i socijalnog položaja boraca, te društvenog statusa boračke organizacije i sličnim pitanjima koja opterećuju rad Boračke organizacije i boračku populaciju.

„Vrlo studiozno smo godinu dana razmatrali položaj boraca i donijeli smo odgovarajuće odluke. Smatramo da ne tražimo ništa što nije nemoguće i što ne treba i po pravu i po pravdi da pripada borcima“, rekao je Savčić.

Predsjednik odbora porodica poginulih BORS-a Republike Srpske Zoran Vidić je istakao da je ovaj odbor Skupštini predložio da se Dan nestalih u Srpskoj obilježava ubuduće 30. avgusta.

On je rekao da se problemi porodica poginulih postepeno rješavaju, ali da je težak socijalni status, posebno djece poginulih boraca koja nisu zaposlena, jer nisu prioritet kod poslodavca.

Vidić je naveo da je prošle godine, na prijedlog Odbora, posthumno odlikovano 315 boraca, te da na prijedlog Odbora ide i nova uredba o stambenom zbrinjavanju ove kategorije koja će da stupi na snagu poslije Nove godine.

Rukovodstvo BORS-a danas se sastalo i sa načelnikom opštine Bileća Miljanom Aleksićem, te položilo cvijeće i vijence u porti hrama Svetog Save na Spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Aleksić je istakao da je Bileća primjer opštinama u cijeloj Republici Srpskoj kako treba voditi brigu o boračkim kategorijama.

On je rekao da su stambeno zbrinute sve porodice poginulih, te da je zadovoljan zapošljavanjem djece porodica poginulih boraca.

 

Izvor: Srna