U susret Svjetskom danu knjige, koji se obilježava 23. aprila u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći, održana književna radionica „Svijet knjige – knjiga kod nas i u svijetu“.

Radionicu je sa učenicima gimnazije Srednjoškolskog centra „Golub Кureš“ priredila profesorica srpskog jezika i književnosti Tanja Bubreško.

Direktor biblioteke Irena Dunđer istakla je zadovoljstvo zbog lijepe saradnje sa učenicima bilećke gimnazije i zahvalila se učenicima i profesorici što su zajednički posvećeni ideji obilježavanja velikih književnih datuma.

Učenici su odlučili da razmjene čitalačka iskustva, kao i da govore o svojim književnim izborima, komentarišući djela klasika, ali i kulturu čitanja, da osjete tu neraskidivu vezu između pisca, djela i samog čitaoca. Učenici su razgovarali o tome ko je za njih veliki pisac, a ko najbolji čitalac.

Poenta ove književne radionoce je afirmacija čitanja, u interakciji učenika: Ja čitam jednu knjigu, ti drugu, hajde da ih razmijenimo, a da svako od nas u najkraćem kaže svoje čitalačko iskustvo.

Na samom kraju zaključili su jednostavnom maksimom: Ideje, koje su mi promijenile život dobio sam čitajući.

Izvor: Radio Bileća