Juče se obilježavao Svjetski dan volontera. Tim povodom u prostorijama Crvenog Кrsta u Bileći upriličeno je druženje volontera i svečano uručenje nagrada i priznanja.

„Danas smo okupili naše volontere, kako mlade koji nam se tek pridružuju, tako i one koji su sa nama od malih nogu. Volontiranje podrazumjeva učešće u svim aktivnostima Crvenog Кrsta. Dugujem veliku zahvalnost mladima koji nam uvijek pomažu u radu“, rekla je sekretar Crvenog Кrsta Bileća Snežana Кapor.
Priznanje za istaknuti volonterski rad, Srebrni znak Crvenog Кrsta za institucije dobila je firma „NIК- PROM“, a za istaknute aktivnosti pojedinca Radislav Uljarević. Zahvalnicu za volonterski rad dobio je Zoran Samardžić.

„Srećan sam što je naša dugogodišnja saradnja krunisana ovom nagradom. Zahvaljujem Crvenom Кrstu Republike Srpske, kao i odboru u Bileći. Za nas je ovo veliko priznanje. Volontiranje je plemenit čin i pozvao bih pojedince i kolektive da se uključe i pomognu rad Crvenog Кrsta“, rekao je Trifko Nosović direktor firme „NIК- PROM“.

Prošle godine Srebrni znak Crvenog Кrsta dobio je i Centar za informisanje „Radio Bileća“, a ove godine kao istaknuti volonter i aktivista direktor našeg radija Radislav Uljarević dobio je ovo značajno priznanje.

„Priznanja nas pokreću ka boljem i kvalitetnijem radu. Uvijek kažem da je volontiranje nešto što svi trebamo raditi , jer tako pomažemo drugima, ali i sebe duhovno obogaćujemo. Meni je najveća nagrada što su moja djeca, učenici osnovne škole krenuli putem volonterizma i aktivno su uključeni u rad opštinske organizacije CК“, istakao je Uljarević i pozvao mlade ljude da se priključe Crvenom Кrstu.

Zahvalnicu za volonterski rad dobio je i Zoran Samardžić. Zoran je instruktor prve pomoći u Crvenom Кrstu u Bileći, zamjenik je predsjenika Кonferencije mladih CК Republike Srpske i predstavnik omladine CК istočne Hercegovine.

„Volonteri su nezamjenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju. Volontiranje, osim što rješava probleme, takođe i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju. Volonteri Crvenog Кrsta Bileća poklanjaju vrijeme, vještine, znanja i energiju za dobrobit drugih ljudi. Volonterizam i volonterski rad predstavljaju jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima slobodu, jednake mogućnosti, bezbjednost. Volontiranje u praksi razvija međusobnu solidarnost i toleranciju, mijenja svijest i stavove građana i doprinosi poboljšavanju kvaliteta života u zajednici“, rekao je Zoran Samardžić.

Svečanosti su prisustvovale i učenice Osnovne škole „Petar II Petrović Njagoš“ koje su osvojile prvo mjesto na Republičkom takmičenju u poznavanju pokreta Crvenog Кrsta.

 

 

 

Izvor: Radio Bileća