Juče su u kasarni „Bilećki borci“ svečano obilježeni Dan vojske Republike Srpske, godišnjica formiranja Trećeg pješadijskog RS puka i Кrsna slava Hrama Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog.

„Naš zadatak je da mlađim generacijam prenosimo šta je bila Vojska RS, da njegujemo njenu tradiciju i sjećamo se svih njenih pripadnika, a naročito onih koji su dali živote za Srpsku“, rekao je komandant Drugog pješadijskog bataljona Nebojša Ivezić.

Više od 23.000 pripadnika Vojske RS dalo je živote za njenu odbranu.

„Borci su stvorili Srpsku. Položaj boračkih kategorija morao bi biti mnogo bolji“, kaže predsjednik opštinske Boračke organizacije Veselin Vujović.
Nakon Svete liturgije održana je svečanost na kojoj su govorili komandant Drugog pješadijskog bataljona pukovnik Nebojša Ivezić, penzionisani major Janko Vulić, a pročitano je i pismo generala Radovana Grubača.

U okviru svečanosti priređen je i prigodan kulturno- umjetnički program u okviru koga su nastupile članice etno grupe „Vasilise“, guslar Miroslav Šiljegović, učenici drugog razreda Osnovne škole“Petar II Petrović Njagoš“ i nagrađivani strip umjetnik i pjesnik Jovan Bratić.

U okviru obilježavanja 9.maja- Dana pobjede nad fašizmom u Bileći su juče položeni vijenci na spomen obilježjima poginulim borcima odbrambeno- otadžbinskog rata, Jugoslovenske vojske u otadžbini i borcima NOB. Sa ovog skupa poslata je jedinstvena poruka da junaci koji su poginuli ne smiju biti zaboraviti, te da je došlo vrijeme da se prevaziđu podjele na četnike i partizane, jer su na obje strane stradali Srbi.

Izvor: Radio Bileća