Sinoć je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ neformalna grupa mladih predstavila novi projekat koji se odnosi na rekonstrukciju i uređenje parka u Bećaruši. Mišo Milićević i Jovan Jokanović predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, koordinatorima lokalnog tima IOM, članovima komisije, kao i predstavnicima lokalne zajednice prezentovali su ideje i planove grupe mladih čija je želja da postojećem sportskom igralištu vrati stari sjaj.


„Teren je zarastao i u fazi je propadanja, nije bezbjedan ni za djecu, a ni za odrasle. Pozivamo volontere da nam se pridruže, da očistimo i ocrtamo teren, popravimo mobilijar, napravimo sadržaj za mališane i zasadimo drvored. Sve to smo mi predvidjeli projektom i nadamo se da ćemo to uspjeti realizovati.“, kaže Jovan Jokanović, član Neformalne grupe mladih.
Jedan od najčešćih problema koji mladi u Bileći ističu je upravo nedostatak igrališta. Teren u Bećaruši mladi rijetko posjećuju, a kao najveći razlog ističu neravan teren za igru, kao i nedostatak rasvjete.
„Cilj nam je da unaprijedimo život mladih, da imaju gdje provoditi vrijeme. Ovaj projekat ujedno je promocija sporta i zdravog života i boravka u prirodi. Značajan je za socijalizaciju mladih, kako za osnovce, predškolce, tako i nastavne i vannastavne aktivnosti.“, pojašnjava Jokanović.
Današnjoj prezentaciji prisustvovao je i grant menadžer Međunarodne organizacije za migracije Emil Balavac koji je Bileću predstavio kao pozitivan primjer, gdje lokalna zajednica ulaže u projekte mladih i podržava njihove ideje.
„Кao i do sada mladi u Bileći su se pokazali u najboljem svjetlu. Bileća uvijek premaši naša očekivanja. Ovaj projekat su mladi prepoznali kao problem i IOM će im biti podrška u njegovoj realizaciji, naravno kada ga lokalna zajednica odobri.“, kaže Balavac.
Prezentaciju je pratio i menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović, koji je pohvalio inicijativu mladih ljudi i podržao realizaciju projekta.
Iznos grantova po projektu je 2.150 konvertibilnih maraka, a doprinos zajednice je 30 odsto, tako da će vrijednost projekta iznositi oko 4.000 maraka.

Izvor: Radio Bileća