U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći priređen je književno-muzički kolažni program „Mi volimo knjigu“ i nagrađeni najvredniji čitaoci u prošloj godini, saopšteno je iz ove ustanove.


Nagrade su sinoć dodijeljene u kategorijama predškolci, osnovci, srednjoškolci, studenti i odrasli čitaoci, a priznanja i poklone uručili su članovi Upravnog odbora Biblioteke Danijela Kapor i Ivana Šarenac.

Diplomu simboličnog naslova „Mi volimo knjigu“ i prigodne nagrade dobili su David Milošević, Aleksa Bošnjak, Tatjana Đorđić, Nataša Glušac i Radoslav Mrkaić.

Čestitajući nagrađenim čitaocima, direktor Narodne biblioteke Irena Dunđer istakla je značaj ove tradicionalne akcije za popularizaciju knjige i ukupno djelovanje ove ustanove koja spada u red najstarijih ove vrste u regionu jer obilježava 85 godina postojanja i rada.

Ona je istakla da knjiga još nije „izašla iz mode“ i da je dalje veliki broj onih koji vole da osjete papir pod prstima, miris knjige i da se izgube u svijetu koji čitajući sami stvaraju.

„Čitajući knjigu, čovjek obogaćuje sebe i svoj rječnik“, rekla je Dunđerova.

Ona je naglasila da će ova ustanova, uprkos skromnim sredstvima, nastojati da poveća broj naslova i čitalaca, te da priređujući promocije, književne večeri i slične kulturne manifestacije doprinosi razvoju kulture i kulturne misli i obrazovanja u Bileći.

„Posebno bi nas obradovalo obezbjeđenje sredstava za renoviranje Biblioteke, što bi bio lijep poklon povodom jubilarne 85. godine postojanja“, rekla je Dunđerova.

U okviru sinoćnjeg kolažnog programa, odabrane stihove poznatih domaćih pjesnika koji su bili gosti ove biblioteke u proteklom periodu Blagoja Bakovića, Radinka Krulanovića i Gojka Đoga, te dječjeg pjesnika Radmile Šinik čitale su učenice Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ Anđela DŽeletović, Dragana Boljanović i Ivona Šakotić, kao i djeca iz vrtića „Budućnost“ Jana Milićević, Jovan Milošević, Jovana Asanović i Sofija Rogan.

Gosti sinoćnjeg programa bili su članovi ekipe mladih istoričara Osnovne škole „Petar Drugi Petrović NJegoš“ iz Bileće Dragana Vujović, Pavle Mihić i Ana Medan i njihov mentor profesor Milenko Kešelj koji su na Međunarodnom kvizu „Nemanjići“ osvojili drugo mjesto među oko 300 ekipa sa više od 1.000 takmičara iz Srbije, Republike Srpske, regiona i dijaspore.

U znak sjećanja na ovo veče, uz čestitke za postignuti uspjeh na ovom kvizu, koji je bio organizovan povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kolektiv bilećke biblioteke uručio im je vrijedne knjige.

Program večeri akordima na gitari uljepšao je Dimitrije Samardžić.

Narodna biblioteka „Vladimir Gaćinović“ raspolaže sa 25.000 knjiga, a u 2019. godini imala je 1.100 članova.

Izvor: Srna