Danas je na Bilećkom jezeru, u rejonu Čepelica, održana konferencija za štampu povodom održavanja prvog Bilećkog međunarodnog plivačkog maratona, koji će se održati u nedjelju 15. jula na ovom mjestu.

Ova manifestacija je zamišljena tako da okupi sve sportiste koji imaju veze sa vodenim sportovima, kako plivače i ronioce, tako i one koji voze kajak i kanu, jedrilice, a planirana je i jarećijada kao prateća gastro ponuda.

-Nakon višemjesečnih priprema, sve je spremno, ostalo je još samo da markiramo stazu. Želja nam je da ovaj maraton postane tradicija – izjavio je Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik Zavičajnog kluba ,,Osvit” Bileća.

Interesovanje za ovaj maraton je veliko, a prijave za lokalne plivače traju do subote veče, dok za plivače sa strane traju do petka uveče.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što je svoj dolazak potvrdio Tamaš Farkaš, prvak Srbije i rekorder na 5 km, kao i dvije najbolje plivačice Srbije, a doći će nam i plivači iz Turske, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Italije – dodao je Hrnjez.

Srđan Kundačina, koji se okupljenim medijima obratio ispred Opštine Bileća, zahvalio se Zavičajnom klubu ,,Osvit” Bileća, kao i Hidroelektranama na Trebišnjici, koje su ustupile svoju mehanizaciju za uređenje ovog dijela Bilećkog jezera, ali i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske i ministru Predragu Gluhakoviću, čije je ministarstvo izdvojilo određena novčana sredstva.

Nagradni fond je bogat i šarenolik – pobjednike maratona čekaju novčane nagrade, dok će pobjednici Trka zadovoljstva dobiti pršut, sir, kajmak i med. Pobjedničke pehare pravi Bilećanin Dragiša Svorcan, umjetnik, vajar, skulptor, koji u kamenu kleše pehare.

I.D. / HP, jul 2018.