Билећа - Чубриловић у посјети мљекари "Пађени"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Билећи да институције, али и друштво у цјелини, морају више подстицати домаћу производњу и да треба подржати привреднике као што је Ненад Вукоје, власник Мљекаре „Пађени“, преноси Срна.
Након обиласка погона ове мљекаре, Чубриловић је изразио задовољство што у Републици Српкој постоје такви произвођачи, на које треба да се угледају и други привредници.

“Ова мљекара има кооперанте широм БиХ, опремљена је према најмодернијим технолошким стандардима и спремна је да своје квалитетне производе пласира на најзахтјевнија европска тржишта“, истакао је Чубриловић.

Он је додао да је за сваку похвалу то што једна мала општина има произвођача који запошљава стотињак радника, који примају редовне плате, те што шири своје капацитете и повећава број коопераната, од чега користи има, не само ова општина, већ и цијела Република Српска.

„Морамо се базирати на домаћу производњу и здраву храну, због чега је веома битно да у Републици Српској имамо што више оваквих произвођача“, нагласио је Чубриловић.

Вукоје је рекао да је прошла година била изузетно успјешна и да је мљекара забиљежила раст производње за око 20 одсто. „Прошле године просјечна производња на мјесечном нивоу била је око милион литара млијека, а ове године планирамо да имамо око 1.200.000 литара, док ће прерада на годишњем нивоу бити 13 до 14 милиона литара“, рекао је Вукоје и најавио да ће већ на почетку године бити уложено око 1,5 милиона КМ у нову технологију, те да ће производни погон бити проширен за око 800 метара квадратних.

Он је навео да Мљекара „Пађени“ своје производе тренутно пласира на тржиште БиХ и дјелимично Црне Горе, те да је у плану да половином ове године неке производе почну извозити у ЕУ, напомињући да мљекара има четрдесетак производа – традиционалне, ферментисани програм, као и полутврде и меке сиреве. Вукоје каже да мљекара тренутно има кооперанте у 16 општина Републике Српске, да је „покрила“ цијелу источну Херцеговину, те да једну количину млијека купује и у Федерацији БиХ, истичући да ће потребе „Пађена“ наредних година бити много веће. Он каже да је мљекара са 96 запослених спремна да реализују све планове. Он сматра да би БиХ требало много више да ради на подстицању домаће производње.

„У БиХ се увезе полутврдих производа у вриједности комплетне прераде млијека у Републици Српској. Сваки дан се увезе 20 до 25 тона производа, а нико не гледа састав тог производа. То није сир од млијека, већ од најлошијих биљних масти, тако да треба изнаћи начин да потрошач зна шта купује и да то буде квалитетно“, каже Вукоје.

 

Извор: Срна