Devetnaesti Ćorovićevi susreti pisaca „Srpska proza danas“ održaće se u Bileći od 21. do 24. septembra 2017. godine. Na Susretima će učestvovati dvadesetak književnih stvaralaca i proučavalaca savremene srpske književnosti. Ćorovićevi susreti započinju okruglim stolom o književnom djelu Branka Brđanina Bajovića. Istoga dana, 22. septembra u 17.00 časova, biće održan književni čas u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“ na kome će se savremeni književni stvaraoci predstaviti bilećkim učenicima.

U 19.00 časova, u Galeriji SPKD „Prosvjeta“ građani Bileće i njihovi gosti moći će da prisustvuju otvaranju retrospektivne izložbe „Prva decenija likovne kolonije Gacko – Klinje“, koju će otvoriti Kusovac Nikola, istoričar umjetnosti. Poslije izložbe, u 20.00 časova, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ biće upriličena svečana akademija, odnosno Veče laureata, i uručenje nagrade „ Svetozar Ćorović“. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Labud Dragić za roman Kukavičja pilad, u izdanju Srpske književne zadruge, Beograd, 2016.

Žiri za dodjelu nagrade „Svetozar Ćorović“ u sastavu: dr Jovan Delić, predsjednik, dr Marko Nedić i dr Ranko Popović, članovi, razmotrio je preko šezdeset proznih djela objavljenih u periodu između dva Ćorovićeva susreta i u uži izbor izdvojio četiri knjige: Milan Mišić Spisak senovitih imena i druge priče, Slobodan Mandić Očev novi mandat, Labud Dragić Kukavičja pilad i Radomir Rale Damjanović Plivaćeš zauvek.

Žiri je poslije svestrane rasprave donio jednoglasnu odluku da se nagrada „Svetozar Ćorović“ za 2016/2017. godinu dodijeli romanu Labuda Dragića Kukavičja pilad.

U subotu, 23. septembra, u 11.00 časova, u Muzeju Hercegovine u Trebinju održaće se promocija časopisa Nova Zora. O Novoj Zori govoriće prof. dr Miloš Kovačević, glavni i odgovorni urednik , prof. dr Mihailo Šćepanović i Zoran Hr. Radisavljević, operativni urednik. Istoga dana, u Čitaonici SPKD „Prosvjeta“ u Bileći održaće se promocija Zbornika radova sa okruglog stola o književnom djelu Radoslava Bratića iz 2916. O Zborniku će govoriti prof. dr Jovan Delić, urednik. Pred kraj dana, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ održaće se književno veče „Srpska proza danas“ na kome će publika uživati u najnovijim književnim ostvarenjima učesnika Susreta te u muzičkim nastupima kvarteta „BUZZ“.

HP, septembar 2017.