CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Министарство одбране БиХ након седам година застоја јуче је упутило Предсједништву БиХ усаглашени документ Преглед одбране, којим је предвиђено смањење броја локација перспективне непокретне војне имовине.

hp-media-group-logo„Преглед одбране у складу са смјерницама Предсједништва БиХ дефинисао је да број локација са 63 буде смањен на 57“, казала је Марина Пендеш, министарка одбране БиХ, и додала да је Министарство одбране овај преглед направило на темељу смјерница Предсједништва БиХ, те да су се приликом израде сви нечега одрекли да би сви добили.

„Не може се казати да је само неко добио нешто. Преглед говори о визији Оружаних снага за идућих 10 година, чији је саставни дио план модернизације ОС БиХ. Саставни дио је и одлука о смањењу броја локација са 63 на 57, смањењу са 10.000 на 9.200 активних војника, активне резерве са 5.000 на 4.600 резервиста. Документ је у потпуности усаглашен“, казала је Пендешева.

Борис Јеринић, замјеник министра одбране, рекао је да су неперспективним војним објектима проглашене касарне у Фочи, Калиновику и Угљевику.

„Надам се да ће и тамо тај документ проћи и да ћемо уз почетак књижења војних локација у овом мандату успјети активирати Акциони план за чланство (МАП) у НАТО-у“, казао је Сифет Поџић, предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ.

Младен Иванић, српски члан предсједништва БиХ, није јуче желио коментарисати Преглед одбране јер га још није добио.

„Тек кад документ добијем могу дати свој став. Сутра (четвртак) имамо редовну сједницу и тај документ неће бити на њеном дневном реду. На којој сједници ће бити, видјећемо након ове сједнице, али се надам да ће бити усвојен до рока који је Предсједништво дало“, рекао је Иванић.

Пендешева је рекла да су, када је ријеч о досадашњем књижењу перспективне војне имовине, на подручју ФБиХ укњижене 24 локације.

„Имамо проблем не само политичке, него и функционалне нарави када је у питању књижење. За 20 локација не подудара се стање на терену, у катастру и у грунтовници“, казала је Пендешева.

Додала је да, што се тиче књижења перспективне војне имовине и ових спорних 20 локација, то не може бити завршено за годину дана.

„Постоји одређен број локација које се налазе на подручју РС, гдје постоји политичко стајалиште представника власти када је у питању књижење перспективне војне имовине коју користи Министарство одбране да они то неће подржати. То је јасан став и не желим га коментарисати“, рекла је Пендешева.

Додала је да постоји баланс: двије трећине је у ФБиХ, трећина у РС.

Борислав Бојић (СДС), замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, истиче да је став РС да кориштење перспективне војне имовине од стране Оружаних снага није проблематично.

„Питање власништва је нешто друго. Министрица је рекла да број перспективних локација неће бити исти. Шта ће бити с имовином која ће временом постати неперспективна? Неће се РС одрећи своје имовине, она ће припасти или локалним заједницама, ентитетима, неважно, суштина је да је питање имовине у законодавству БиХ потпуно јасно дефинисано – то је имовина РС која неспорно може бити стављена на располагање ОС БиХ за њихове потребе. Јасан став РС“, рекао је Бојић.

Борјана Кришто, члан исте комисије, је мишљења да ће се за књижење војне имовине наћи рјешење уважавајући право да свако има свој политички став.

Подсјетимо, Преглед одбране блокиран је још 2009. године, а седам година послије требало би да буде и коначно усвојен. План је био да се то деси до краја новембра ове године, како је тражило и предвидјело Предсједништво БиХ.

Претпоставке за то створене су недавним договором Предсједништва, које је дало смјернице за наставак и завршетак овог документа, важног за напредак земље ка чланству у НАТО. Преглед одбране формално би требало да обезбиједи механизме повећања ефикасности Оружаних снага БиХ, за шта је делегација НАТО-а већ извјесно вријеме посебно заинтересована.

У склопу модернизације ОС БиХ у наредних 10 година требало би да буде купљено неколико хеликоптера, као и моторних возила, попут комбија за превоз хране, људи и средстава.
Ништа спорно у билбордима

Када је ријеч о НАТО кампањи за промоцију уласка БиХ у овај савез, при чему се на промотивним билбордима налазе и обиљежја Министарства одбране БиХ, министарка Марина Пендеш у томе не види ништа спорно.

Подсјетила је да постоји више докумената и закона у БиХ у којима је дефинисано да су евроатлантске интеграције главни спољнополитички циљ БиХ.

 

Извор: Независне новине