Iz dana u dan registruje se sve veći broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, odnosno oboljenja srca i krvnih sudova, ali i broj smrtnosti od ovih bolesti raste u Bosni i Hercegovini, te je prevencija izuzetno važna, upozoravaju kardiolozi.

Fahir Baraković, iz Udruženja kardiologa BiH, koji radi na Klinici za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, građanima savjetuje da pripaze na faktore rizika, jer, kako kaže, najčešći uzroci smrti su kardiovaskularne bolesti.

„Prestanak pušenja, smanjenje i održavanje idealne tjelesne težine, smanjenje unosa masti i soli, povećanje fizičke aktivnosti, što više vremena provoditi u šetnji, barem pola sata do sat dnevno. Oboljeli sa povišenim krvnim pritiskom treba adekvatno da se liječe i traže uzroke da se ne bi ušlo u kardiovaskularni rizik“, upozorava Baraković.

Pojašnjava da su simptomi koje oboljeli mogu primijetiti opšte gušenje, nedostatak daha, brže umaranje, bolovi u kostima koji su specifični u predjelu grudnog koša, a koji se šire prema ramenima, vratu, želucu, crijevima i leđima.

Prema riječima Stevana Bajića, dječjeg kardiologa iz Banjaluke, kod odraslih su najčešće koronarne bolesti, odnosno ateroskleroza srčanih arterija.

„Gojazne osobe prate promjene krvnih sudova srca, kao i starije osoba koje nisu dovoljno fizički aktivne, zato dolazi do zakrčenja krvnih sudova i nastanka koronarne bolesti“, pojašnjava Bajić.

Povodom Svjetskog dana srca, Fondacija „Zdravlje i srce“, u saradnji sa Medicinskim fakultetom, JZU “Dom zdravlja“ i gradom Banjaluka, organizovaće besplatno mjerenje krvnog pritiska, holesterola i procjenu kardiovaskularnog rizika danas u parku „Petar Kočić“ u Banjaluci. Mjerenje će biti od 12 do 14 časova.

„Na osnovu procjene kardiovaskularnog rizika, građani će moći dobiti savjete i preporuke za zdravije srce. Svjetski dan srca obilježava se sa ciljem informisanja ljudi širom svijeta o značaju i učestalosti kardiovaskularnih bolesti“, rekli su u Gradskoj upravi Banjaluke.

I Udruženje kardiologa RS organizovaće danas u Bijeljini besplatne preglede za građane, uz procjenu kardiovaskularnog rizika, na platou ispred robne kuće, od 10 časova.

Građani Trebinja takođe će danas moći besplatno i bez uputnice uraditi preventivni kardiološki pregled u bolnici od 10 do 15 časova.

Izvor: Nezavisne novine