Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj će od naredne godine imati mogućnost da, uz pomoć mobilne aplikacije, besplatno provjere meteorološke podatke i procjenu rizika pojave bolesti štetočina.

Stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Mirko Jokić ističe da je ovo koristan projekat, koji otvara dosta mogućnosti i pomaže proizvođačima, zahvaljujući novom računarskom sistemu i povezivanju svih 50 meteoroloških stanica u Srpskoj.

„U okviru sistema je i mobilna aplikacija posredstvom koje će proizvođači dobiti besplatne poruke savjetodavne službe“, rekao je Jokić i dodao da će tokom zime dio predavanja biti posvećen obuci o korišćenju sistema.

On je dodao da je ovaj projekat počeo prije dvije godine, kada je bila instalirana primarna mreža meteoroloških stanica.

„Te 2016. godine bilo je instalirano 27 meteoroloških stanica U Srpskoj. Nakon toga su UNDP i holandska Ambasada podržali povezivanje stanica u sistem. Savjetodavna služba Resora za pružanje stručnih usluga je dodala program modela procjene rizika od bolesti i štetočina“, pojasnio je Jokić.

On je istakao da je, zahvaljujući podršci Međunardnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, u projekat uključen i programer.

„Cilj je bio uspostavljanje nezavisnog sistema jer su postojeći komercijalni skupi“, naveo je Jokić.

 

Izvor: SRNA