Patrick McConlogue, 23-godišnji programer s Manhattana, na svom svakodnevnom putu na posao susretao se s mnogim beskućnicima, a za jednog od njih Patrick je ubrzo osmislio “plan spasenja”.

Izvor: Index.hr

Beskućniku Leu Patrick je ponudio dvije opcije na izbor: sutra može doći i dati mu sto dolara ili će mu pokloniti tri knjige o JavaScriptu i jeftini laptop te će ga zatim svaki dan nakon posla doći poučavati programiranju.

Leo, koji je izgubio krov nad glavom zbog naglog poskupljenja stanarine u njegovoj četvrti, na sreću je “zagrizao” za drugu opciju. “Sa sto dolara preživio bih par dana, možda čitavu sedmicu, ali rekao je da će mi dati laptop te me poučiti nečemu. Zaključio sam da s tim mogu uraditi nešto više, a vremena da naučim definitivno imam”, izjavio je za Business Insider.

Nakon što Patrick ode na posao, Leo, čiji napredak možete pratiti na Facebook stranici, samostalno vježba po tri do četiri sata ispisivanje kodova na laptopu, a sada je, nakon četiri sedmice edukacije, gotovo dovršio programiranje svoje prve aplikacije o klimatskim promjenama.

No, Leo objašnjava kako Patrick nije ušao u njegov život poput “sjajnog viteza na bijelom konju” već kao osoba koja se usudila pogledati iza stereotipa beskućnika i ponudila mu priliku. “Teško je uvjeriti ljude da, iako si beskućnik, nisi loša osoba, narkoman ili luđak”, rekao je Leo. “U životu sam imao dobrih trenutaka i prije cijelog ovog projekta, a možda će mi učenje nečeg novog omogućiti još takvih”.