Берба овогодишњег рода грожђа у херцеговачким виноградима почела је раније у односу на претходне године.
 

Дуг сушни период и високе температуре, кажу агрономи, убрзали су сазријевање грожђа. Берба је због тога почела петнаест дана раније, а требало би да буде завршена у другој половини септембра. Због пропадања дијела винограда у окружењу, повећана је потражња грожђа за прераду. Већ је обрана и винаријама испоручена трећина грожђа из винограда Агрофина.

Сушна година донијела је одличан квалитет грожђа, али је умањила количине. Дио рода уништили су прољећни мразеви и температурне осцилације у периоду цвјетања.

– У односу на прошлу годину, када је квантитет био изнад просјека, ове године је тридесет одсто мање рода, а петнаест одсто мање у односу на просјечне године – рекао је Драган Анђелић, директор Агрофина.

Берба је почела петнаест дана раније у односу на оптималне рокове и већ је убрано и испоручено око 250 тона. Сорте ранијих рокова зријевања – мерло, шардоне и жилавка, већ су обране. У берби је ангажовано осамдесет сезонаца.

Сезонски радници су задовољни условима рада и зарадом, а и вријеме им иде на руку.

Берба би, кажу виноградари, требало да буде завршена у другој половини овог мјесеца. Не страхују од појаве биљних болести, у случају да падне киша.

Према ријечима агронома Бранка Анђелића, ако би пала екстремне количине кише, може доћи до појаве неких болести гдје је загушена лоза, али то не би требало да представља проблем.

Од око 850 тона, колико би требало да буде убрано, највећи дио биће пласиран домаћим и винаријама у окружењу.

– Деведесет одсто грожђа пласирамо познатим купцима, а цијена је иста као прошле године, јер је ријеч о сталним клијентима  – нагласио је Драган Анђелић.

За наредну годину, према његовим ријечима, планирана је куповина механизације, инсталисање система за наводњавање и проширење насада винове лозе за нових 40 хектара.

 

Извор: РТРС