Andrej Josifovski (24), arhitekta koji već godinu i po dana, sa sprejom u ruci, ulepšava beogradske fasade. Veliku pažnju javnosti privukli atraktivni likovi srpskih vojvoda, košarkaša, Đure Jakšića…

 

Iako mu je nadimak Pijanista, doktorand arhitekture Andrej Josifovski (24) pomera granice neke druge umetnosti. Pre manje od godinu i po dana počeo je da na prestoničkim zidovima crta murale. Šira javnost ga je upoznala posle velikih majskih poplava, kada je na Novom Beogradu oslikao velikog Novaka Đokovića, u znak zahvalnosti što je ugroženom stanovništvu donirao sav novac od turnira u Rimu.

– Veliku pažnju medija privukle su vojvode Radomir Putnik, Živojin Mišić i Stepa Stepanović – priča Josifovski. – Svetski mediji preneli su moj mural posvećen našim košarkašima. Teodosić je sliku okačio na svoj tviter-nalog, a potom ga je preuzela FIBA, da bi na kraju završio u velikom broju elektronskih medija.

Beograd je ukrasio muralima ronioca, znakom Betmena i slikom članova rok grupe „Riblja čorba“. Povodom sto godina od rođenja patrijarha Pavla, naslikao je i lik, kod Srba, omiljenog poglavara SPC. Međutim, najveće priznanje dobio je u Srpskoj Crnji gde je u porti pravoslavne crkve naslikao lik Đure Jakšića, a potom ovekovečio i Jakšićevu „ženu u plavom“.

– Na predlog beogradskog funkcionera Dragana Daničića, otišao sam u Srpsku Crnju. U Banatu, stanovništvo me je prihvatilo kao najrođenijeg. Do sada, to je moje najuspešnije i najbolje delo. Čast mi je bila da naslikam velikog Đuru Jakšića, u porti crkve, gde je Jakšićev otac bio sveštenik – sa ponosom priča ovaj Beograđanin.

Iako ima samo 24 godine, Josifovski, već gradi naučnu karijeru. Na arhitektonskom fakultetu predaje učenicima kao asistent, a nada se da će uskoro da završi i doktorske studije.

– Od petog razreda osnovne škole sam znao da ću biti arhitekta. Voleo sam uvek da crtam, a veliki podstrek mi je dao Aleksandar Aleksić, koji je projektovao „Arenu“. Osnovne studije sam završio u roku. Za vreme master studija, radio sam i u jednom projektantskom birou, dok nije stigao poziv sa fakulteta – objašnjava multitalentovan momak.

GARANCIJA BAREM DESET GODINA

– OD fizičkih oštećenja, mural nema zaštite. Ali, ako je zdrav zid, a boja kvalitetna, onda će postojano biti najmanje deset godina. Za slikanje uglavnom koristim auto-lak, specijalizovan za bojenje zidova. Za velike površine koristim boje za fasadu – objašnjava Josifovski.

ZA 15 MESECI 100 MURALA

MURALE po zidovima slika iz ljubavi. Veliku pomoć dobio je od Andreja Žikića, koji ga je upoznao sa svetski priznatim muralistima. Od maja prošle godine radio je više od 100 murala, a dok ima inspiracije, ulepšavaće napuštene i bele zidove.

PIJANISTA

IAKO je arhitekta, i zidni slikar, drugovi iz Zemuna i Novog Beograda su Josifovskog krstili – Pijanista. Ovaj nadimak dobio je još u detinjstvu, jer je pohađao – nižu muzičku školu.

 

 

Izvor: Večernje novosti