Alpska krave – Braun Svis, koje se iznad Kanjona Tare, na visini od 1200 metara vode na ispašu mogle bi da promijene način spremanja sira u fočanskom kraju.

 

Bograđanin Predrag Džokić se vratio u djedovinu, pokrenuo proizvodnju tvrdog sira- grijer, na tradicionalni švajcarski način.

“Stari recept švajcarski, star dva vijeka, sa Alpa, sve je tradicionalno uklopljeno sa modernim materijalima, znači grejanje mleka je na vatri, zrenje na dasci. Za sad smo jako zadovoljni kako je sir ispao, kvalitet sira je odličan”, rekao je Predrag.

Za jedan kolut grijera od 10 do 12 kilograma, potrebno je od 150 do 200 litara mlijeka. Proizvodnja je počela prije pola godine, ali na plasman će se pričekati još toliko. Švajcarska tradicija pravljenja sira, ali na srpski način zahtijeva sazrijevanje od godinu dana.

“Imamo jako puno interesovanja, konkretno u Beogradu u restoranima elitnim, hotelima, Sarajevo isto tako. Hrvatsko primorje je jako blizu, u Dubrovniku ima zainteresovanih”, priča Džokić.

Ovo su još uvijek probni kapaciteti farme, koja trenutno broji 30 grla. Za proširenje, ali i izgradnju raspolodnog centra, iz kojeg bi se otvarale male porodične farme, Džokić i Jovičić obezbijedili su novac iz evropskih fondova. Investicija je, ipak, na čekanju, dok se ne popravi lokalni put pun rupa, što im je iz opštine davno obećano. Osim puta, problem je i slaba struja, ali na Zlatnom Boru ipak vjeruju da će nadležni prepoznati njihove napore i podržati ih. U protivnom će poručuju preseliti posao u Srbiju.

Izvor: Nezavisne novine