BH delegacija na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem dočekana je juče u Beogradu uz najviše počasti, a put od aerodroma do centra Beograda ukrašen je zastavama Srbije i Bosne i Hercegovine, pišu brojni mediji u regionu.

Inače, juče je u Beogradu konkretno dogovoreno da će u narednih 30 dana biti dogovorena trasa brze ceste autoputa Sarajevo – Beograd, ili preko Tuzle i Bijeljine, ili preko Goražda i Višegrada, te isto tako željezničke pruge Sarajevo – Beograd, a srpski premijer je u kontekstu izgradnje puteva pomenuo i mogućnost da se Trebinje i Beograd povežu putem kojim bi se stizalo za (nevjerovatnih) tri i po sata vožnje.

Premijer Vučić i Vlada Srbije podržali su prijedlog da se u Sarajevu osnuje Regionalni centar za mobilnost i vještine, što je zapravo balkanski ERASMUS+ za studente, profesore i državne službenike.

Dogovorena je i podrška organizaciji turističkog foruma u Beogradu 26. januara, kao i zajednički nastup na sajmu turizma u Saudijskoj Arabiji i Dubaiju.

Osim ovoga dogovoreno je i jačanje trilaterale BiH – Srbija – Turska plus Hrvatska.

 

HP / Agencije / klix.ba