Oslo je najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste. Za hranu, ulaznica i slične turističke „sitnice“ u Oslu vam treba 153 evra, a u Beogradu 41 evro.

Anketa njemačkog auto-moto saveza ADAC, sprovedena u 20 evropskih gradova, je pokazala da je glavni grad Srbije najjeftiniji među posmatranim metropolama.

Poredilo se, između ostalog, koliko košta dnevna karta u javnom prevozu ili ulaznica u zoološki vrt, cijene piva, kapućina ili porcije pomfrita.Osim toga, napravljeno je poređenje cijena tableta protiv glavobolje, paste za zube, flastera za rane…..

Tako ulaznica za londonski zoološki vrt košta 29 evra, ulaznica u jedan švajcarski muzej u Lucernu 25 evra, dok je u Oslu, posjeta glavnoj turističkoj atrakciji, tvrđavi Akershus, besplatna.

Kada je reč o nemačkim gradovima – turistička potrošačka korpa je 104 evra za prestonicu Berlin i 98 za, na primjer, glavni grad ekonomski moćne Bavarske, Minhen.

Kada je reč o najskupljim gradovima, poslijeOsla dolaze Pariz, London, Kopenhagen i Madrid, dok su na drugoj strani, pored najjeftinijeg Beograda, kao posebno povoljni za turiste označeni Zagreb, Ljubljana, Prag i Budimpešta.

Za ovu anketu, anketari su u 20 evropskih gradova kupili 20 tačno definisanih proizvoda, koji su, prema ADAC, tipični za jednog turistu prosečne zarade.

 Izvor: cafe.ba