Fond zdravstvenog osiguranja RS lani je za finansiranje procedura vantjelesne oplodnje izdvojio 2,1 milion maraka, a zahvaljujući tome rođeno je 129 „beba iz epruvete“.

 

 

U Fondu su naveli da je prošle godine parovima odobreno 408 zahtjeva za prvi i drugi pokušaj vještačke oplodnje i podsjetili da finansiraju dvije procedure za one kojima je to jedina mogućnost začeća.

-Potpuno finansiramo postupke oplodnje ženama do 40 godina, a ženama od 41. Do navršene 42 godine 50 odsto troškova. Ženama starijim od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove – rekli su u Fondu zdravstva.

Koliko je pomoć potrebna parovima koji se bore da dobiju potomstvo govori i podatak da je u 2014. godini odobreno 445 zahtjeva za vještačku oplodnju, za šta je Fond zdravstva izdvojio 2,3 miliona KM. Zahvaljujući procedurama koje su rađene te godine na svijet je došlo 129 „beba iz epruvete“.

Jedna od žena koja je prošla kroz teško iskustvo i koja je godinama pokušavala da dobije dijete je i Snežana Misita iz Trebinja. Sreću joj je donijela vještačka oplodnja i ne krije ogromnu zahvalnost onima koji su joj pomogli na putu do ostvarenja životne želje.

-Pomoć koju dobijamo od Fonda nam je od životnog značaja. Moja vještačka oplodnja je uspjela tek nakon šestog pokušaja. Porodice ne bi same uspjele da finansiraju tolike pokušaje oplodnje i zahvalni smo na pomoći – kazala je Misita.

Ona je prije šest godina osnovala i Udruženje „Bebe“, čiji su članovi parovi koji vode borbu sa sterilitetom. Udruženje okuplja 151 porodicu u istočnoj Hercegovini.

-Imamo 58 beba, a prije nekoliko dana dobili smo i dvije blizankinje čijoj je majci takođe Fond zdravstva finansirao vještačko začeće – rekla je Misita i pozvala porodice koje imaju problem da im se jave, da bi zajedno krenuli u borbu.

Ona je izrazila nadu da će Fond početi da finansira i treći pokušaj oplodnje, jer postoji mnogo porodica kojima prve dvije nisu uspjele.

Izvor: Glas Srpske, Foto: google.com