Građane Srbije koji su se prijavili za državnu pomoć od sto evra zanima kada će im taj novac biti isplaćen, ali jedino što Ministarstvo finansija otkriva je da će svakoga dana uplate stići na pola miliona računa u poslovnim bankama, i da su uplate počele 25. maja, piše portal Nova.rs.

Da bi pokušali da utvrde ima li veze između vremena prijavljivanja za sto evra i isplate na račun, ova redakcija je sprovela kraku anketu među svojim čitaocima.

Marina iz Beograda unijela je svoje podatke 13. maja, prvoga dana kada je počela prijava, i novac joj je legao na račun 25. maja, dok su se Jelena i Manja takođe odmah prijavile, ali još čekaju na uplatu.

“Moj dečko se prijavio pet dana posle mene, i isplaćeno mu je sto evra”, napominje Manja.

Sa druge strane, Goranu je danas oko 14 časova legla uplata, a prijavio se 16. maja.

Sve četvoro su, inače, klijenti različitih poslovnih banaka.

Da vlada veliko interesovanje za to da li je sto evra “leglo” na račun potvrdili su za Nova.rs i u domaćim bankama, kojima je početak ove nedjelje obilježilo neuobičajeno veliko interesovanje klijenata za stanje na računu.

U “Intezi” je, tako, zabilježen skok broja upita stanja na mobilnoj i e-banking aplikaciji, dok je “Rajfajzen” svoje korisnike  u ponedeljak uveče o tome obavestila putem zvanične Fejsbuk stranice.

“Naša banka je, poput drugih, beležila otežan rad mobilne aplikacije zbog enormno velikog broja građana koji su istovremeno proveravali da li su dobili jednokratnu pomoć od države. U kasnijim satima rad sistema je normalizovan i od jutros takođe radi nesmetano. Sistem elektronskih plaćanja za privredu i juče i danas radi u normalnom režimu”, rečeno je u Rajfajzen banci.

Foto: Facebook

Ogromno interesovanje za stanje na računu povezano je sa tim da je 25. maja počela isplata sto evra građanima koji su se prijavili za taj vid državne pomoći.

Mnogima je, međutim, promaklo da je Ministarstvo finansija ranije saopštilo, a sam ministar Siniša Mali ponovio tokom jučerašnjeg dana, da neće svi građani koji su se prijavili za sto evra novac dobiti na račun istoga dana.

“Država će dnevno isplaćivati novac za pola miliona građana. Prijava za ovu vrstu pomoći trajaće sve do 5. juna i svi građani koji se prijave poslednjeg dana novac na račun će dobiti do 7. juna”, objavljeno je i na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva finansija.

Na upit o tome kako se određuje na kojih 500.000 računa će u toku dana leći uplata od sto evra, iz Ministarstva finansija smo dobili kratak odgovor da “vreme uplate ne zavisi od redosleda prijavljivanja već od toga kada se kojoj banci uplaćuje novac”.

Podsjećanja radi, zaključno sa jučerašnijm danom, za pomoć države od sto evra prijavilo 4,26 miliona građana, a da je već isplaćeno oko dva miliona penzionera i primalaca socijalne pomoći, koji nisu morali da se prijavljuju po posebnoj proceduri već su automatski stavljeni na spisak za dodelu pomoći od sto evra.

 

Izvor: Nova.rs