Priča o nesrećnoj djevojci Safikadi, koja se prema predanju ubila zbog neostvarene ljubavi, spada među legende koje su specifične za Banjaluku.

 

Iz Turističke organizacije Banja Luka najavljuju da će, u okviru strategije razvoja turizma grada za ovu godinu, posebnu pažnju posvetiti Safikadi.
„Projektom je predviđeno stvaranje uslova za nesmetanu posjetu većih grupa posjetilaca na lokaciji banjalučke legende, kao i kreiranje i instalacija popratnih komercijalnih sadržaja, poput trgovine suvenira, štampanog materijala i svijeća, katanaca za ljubav, i slično. Spomenik Safikadi će biti svojevrstan ‘hram ljubavi’ gdje će banjalučka legenda promovisati ljubav kao univerzalnu vrijednost koja ne poznaje granice“, navode iz TOBL-a.

Safikadin grob, jednostavni sarkofag, nalazi se nedaleko od Ferhadije u ulici koja vodi prema Kastelu. Mjesto Safikadinog groba postalo je kultno mjesto, gdje generacije Banjalučana pale svijeće, sa željom da budu srećni u ljubavi. Zaljubljene duše, najčešće na Valentinovo, 14. februara, dolaze na grob da zapale svijeću, ostave ružu i ceduljicu sa napisanom željom.

 

Izvor: 6yka.com