Тренутно је доступно преко 380 огласа за посао у неких осам категорија. То су послови и занимања која су дефицитарна у Њемачкој и за које послодавци у Њемачкој могу легално да запошљавају грађане нашег региона.

Потрага за послом у иностранству често је компликована и несигурна, што је дало идеју Андреју Росићу из Бањалуке да покрене први регионални портал на којем ће људи из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије моћи да нађу огласе за све послове у Европској унији – преведене на наш језик, а налазе се на сајту www.euposao.de.

“Прије око пола године сам кренуо у потрагу за послом и тада сам, кроз разговор са људима, схватио да многи желе да раде у иностранству, али не знају као да дођу до посла. Почео сам да се распитујем око правних регулатива Европске уније, како бих утврдио како могу да реализујем идеју, и на крају сам потписао уговор са овом њемачком компанијом и покренуо сајт” , прича Андреј Росић.

За само двије недјеље од оснивања сајта пристигло му је огроман број пријава, а послови на његовом сајту су из свих области. Поред огласа за посао, на сајту могу да се нађу и корисни савјети о одласку и животу у Њемачкој, али Росић наглашава да циљ није “тјерање” паметних и талентованих људи из земље, већ пружање могућности људима да нађу посао и стекну искуство које касније, уколико желе, могу да искористе и у својој матичној земљи.

“Тренутно је доступно преко 380 огласа за посао у неких осам категорија. То су послови и занимања која су дефицитарна у Њемачкој и за које послодавци у Њемачкој могу легално да запошљавају грађане нашег региона. Њемачка влада сваке године издаје списак тих дефицитарних занимања и на основу тог списка послодавци могу да добију радну дозволу и за раднике које желе да запосле, а који нису држављани земаља ЕУ”, објашњава Росић.

Како је објаснио Андреј Росић пријава на огласе је веома једноставна:

“Да бисте се пријавили на неки од огласа на посао морате послати ЦВ на конкретни оглас за који желите да аплицирате. Тако на примјер ако тражите посао медицинске сестре, потребно је да се на сајту уђе на категорију гдје пише “медицинска занимања“ и ту одабере неки од огласа из категорије. Уколико не може да се снађе на сајту може ми се слободно јавити путем телефона и све ћу му објаснити – каже Росић и додаје да је важно да пријава коју шаљете буде преведена на њемачки језик јер се она прослеђује послодавцу из те земље који одлучује да ли ће запослити човјека који је послао пријаву”.

Извор: byka.com