Tema današnje Padrino ankete  je Dan žena, kako se ovaj međunarodni dan proslavlja u Trebinju i šta Trebinjke misle u ovom prazniku. Dan žena međunarodni je praznik koji se obilježava 8. marta svake godine.

Danas se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Prvi Dan žena se slavio 28. 2. 1909. u SAD temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Od 1975. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi, ljudskim pravima.

Nekada je 8. mart predstavljao dan borbe, žene bi izlazile na ulice i javno tražile svoja prava.

Zanimljivo je da je Berlin proglasio dan žena neradnim praznikom. Berlin je kao prva savezna pokrajina u Njemačkoj Međunarodni dan žena, 8. mart, proglasio neradnim praznikom.

Tako je nastao ovaj međunarodni praznik, a šta dan žena predstavlja danas pitali smo Trebinjke, njihove odgovore poslušajte u anketi ispod.

 

Ekipa Padrino radija šetajući gradom primijetila je brojne štandove na gradskoj pijaci dominatno sa cvijećem različitih vrsta, zatim ručno rađen nakit, ukrasi, dekupaž ukrasne kutije i slično. Uglavnom su to namjeski izrađene stvari za poklon pripadnicama ljepšeg pola povodom osmog marta.

Razgovarali smo sa prodavcima o tome šta se najviše kupuje i ko više kupuje poklone muškarci ili žene.

Prodavačica ispred štanda sa različitim nakitom, ukrasima, dekorativnim cvijećem rekla nam je: “Ovo su sve ručno izrađeni predmeti. Uglavnom ih sama pravim, obično za pravljenje jednog ukrasa potrebno mi je od 20 minuta pa na više. Ove godine prodaja i ne ide tako dobro, prethodna godina je bila mnogo bolja“.

U fotogaleriji ispod pogledajte kakva je atmosfera na trebinjskoj pijaci danas

 

Ekipa Padrino radija obišla je i jednu cvećaru u centu grada, vlasnica cvećare  Snežana Čučković u razgovoru za naš radio kaže :“ Ovaj dan jako lijep za sve žene ali sa poklonima ipak ne treba pretjerivati“.

Kako Snežana kaže najljepši poklon za svaku ženu je cvijet, te u nastavku poslušajte koje cvijeće za poklon je najpopularnije, te koje su cijene cvijeća u Trebinju.

 

Pisali ste nam na naš vajber broj i evo nekih odgovora:

Ivana je pisala i kaže da kao i većina njenih drugarica i prijateljica ne obilježava posebno ovaj praznik.

„Ženama pažnja treba da se poklanja svkoga dana, a ne samo osmog marta“. 

Pisala nam  je i Branka koja kaže da voli ovaj praznik, jer  joj toga dana obavezno dolaze kćerka i unuka iz Herceg Novog. Kaže takođe da se danas izgubila simbolika ovoga praznika.

„Lijepo je vidjeti  mladiće, muževe,  braću kako svojim dragim damama nose poklone i cvijeće“.

Opet nam se javio Marko koji kaže da svojoj mami i sestri ćesto kupuje cvijeće i poručuje mladićima da nije sramota prošetati gradom sa ružama u ruci.

Javila nam se i mama Nataša koja kaže da se uvijek razniježi kada joj sin donese cvijet ubran u bašti.

„Najljepši je onaj poklon koji se daruje od srca“.

Većina naših slušalaca koji su nam pisali kažu da je praznik dobio neku drugu dimenziju koja i nije poželjna. Nije kažu bitna cijena poklona bitna je namjera i pažnja koju poklonimo dami.

Još jednom drage dame ekipa Padrino radija želi vam srećan osmi mart, uz poruku „Ljudi poklanjaju cvijeće zato što je u cvijeću istinski smisao Ljubavi“.

 

HP, mart 2019.