Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini sprovodi trodnevni projekat u vidu radionica u saradnji s Udruženjem roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ Trebinje.

Iz organizacije projekta napominju da ova ideja postoji već više od godinu dana, ali da su se tek sada ispunili uslovi da se ideja u konačnici i sprovede u djelo.

Nakon druženja s mališanima i članovima udruženja, zid ispred ove ustanove sada je u novom ruhu. Crteži djece i članova udruženja danas se precrtavaju na zid, a sutra će uslijediti i otvaranje zida uz druženje u ugodnoj atmosferi.

Milica Ivković, koordinator ovoga projekta rekla je za naš portal da je sve omogućeno seminarom pod imenom „Nauči i pokreni se“ u Mostaru koju je organizovao Nansen dijalog centar (NDC) Mostar i Multikulturalni centar (MKC) iz Praga uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Češke. Svrha ovoga treninga je podrška kreiranja manjih omladinskih projekata kakav je ovaj.

„Ideja je da napravimo nešto što će gradu Trebinju i našim sugrađanima uljepšati okolinu u kojoj borave, a da u isto vrijeme skrenemo pažnju na osobe sa poteškoćama u razvoju. Cijeli projekat podrazumijeva zajedničko druženje, upoznavanje, pripremanje mjesta implementacije, te iscrtavanje motiva na zidu koji se nalazi oko ustanove Sunce nam je zajedničko”, rekla je Milica i dodala da je za sutra tj. za posljednji dan implementacije projekta planirano druženje kako sa korisnicima usluga pomenute ustanove, tako i njihovim roditeljima, te simbolično otvaranje murala.

Cilj projekta je skretanje pažnje na osobe sa poteškoćama u razvoju i ukazivanje na njihovu ulogu u društvenoj zajednici.

Predstavnici Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ izrazili su zadovoljstvo ovom idejom i istakli su da im je drago da će prostor oko udruženja biti uljepšan i što će zid sutra osvanuti u „novom ruhu.“

Slogan ove akcije je „Drugačije je posebno, drugačije je divno, drugačije treba voljeti.“

Srećko Š. /

HP, avgust 2017.