Poslije Drugog svjetskog rata mnoge velike i poznate građevine u Višegradu , izgrađene za vrijeme austrougarske vladavine, su renovirane i sačuvane do danas kao što je Lotikin hotel, stara zgrada opštine, zatim objekat suda, željeznička stanica, Baruhovo ćoše i mnoge druge.

Za svaku od njih vezane su sudbine njihovih vlasnika, prepričavaju se neobični događaji i čitaju zapisi o vremenu u kome su sagrađene.

Bivši ugostiteljski radnik, a sad penzioner Duško Andrić priča da je Hotel „Sloboda“ u glavnoj višegradskoj ulici, preko puta zgrade opštine, kako su mu pričali, sagrađen dvadesetih godina prošlog vijeka i bio je vlasništvo ugledne višegradske familije Jovanić. Njim je upravljala Melanija Jovanić.

„Uz ovu familiju bile su vezane porodice prezimena Potparić, Mirković i Jeremić. Poslije Drugog svjetskog rata počelo je raseljavanje ovih familija pa su Jeremići otišli u Beograd, neki su stigli do Poljske a jedan dio familije naselio se u Argentini“, ispričao je Andrić.

Praunuka Melanije Jovanić, koja živi u Argentini, Flor Fainštajn ovih dana došla je u grad svoje prababe i obišla sadašnje zdanje nekadašnjeg njenog Hotela „Sloboda“.

„Ovo je veoma lijepo mjesto i srećna sam što sam bila pored hotela moje prababe. Ovo je veoma važan događaj za mene i moju porodicu. O Višegradu mi je pričala majka koja je ovdje boravila prije 15 godina“, rekla je gospođica Fainštajn.

Sa rodicama koje žive u Beogradu Flor je prošetala i Ćuprijom na Drini i obišla kompleks Andrićgrada.

„Sve je neobično, očaravajuće i nije čudo što je baka Melanija voljela ovaj grad i tugovala za njim“, dodala je Faineštajn.

Poslije Drugog svjetskog rata vlasti su nacionalizovane hotel Jovanića i dale mu ime „ Panos“ po brdu iznad Višegrada.

Zgrada je sad u vlasništvu opštine Višegrad i ima drugu namjenu.

 

Izvor: BN TV

Facebook komentari

komentar