Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописује да од 15. новембра до 15. априла сва моторна возила морају имати зимску опрему.

Зимска опрема подразумјева прије свега зимске пнеуматике који су обиљежени следећим ознакама: МS, М+S или М&S и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм или љетне пнеуматике чија дубина газећег слоја износи минимум 4 мм и у прибору одговарајуће ланце који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Ауто-мото савез Републике Српске ће заједно са полицијским службеницима 23. и 24. новембра 2017. године да реализује превентивну акцију у којој ће возачи моторних возила имати прилику да бесплатно провјере контролу вискозитета кочионе течности, расхладне течности, дубине газећег слоја пнеуматика, свјетлосно-сигналне уређаје као и контролу опреме и прибора возила. На оним локацијама гдје буде изводљиво вршиће се и контрола исправности амортизера.

У Требињу и Билећи акција ће се реализовати 23. новембра. У Требињу од 9 до 11 часова, а у Билећи од 13 до 15 часова. У Гацку и Невесињу акција ће се реализовати 24. новмебра, у Гацку од 08 до 10 часова, а у Невесињу од 11 до 13 часова.

Полицијска управа Требиње апелује на све учеснике у саобраћају да се придржавају законских прописа. Употребом зимске опреме, као и друге заштитне опреме у саобраћају смањује се тежина посљедица учествовања у саобраћајној незгоди, али и сама могућност учествовања у саобраћајним незгодама је мања.

За непосједовање зимске опреме предвиђена је новчана казна од 40КМ.

ХП, новембар 2017.