Grupacija Anonymous iz Hrvatske počeo je sa objavljivanjem podataka osoba za koje tvrde da su navodno povezane sa terorizmom i podržavanjem tzv. Islamske države ISIS-a.

 

Grupa Anonymousa je ranije najavila da su u ratu s ISIS-om, te da će otkriti mrežu ISIS-a u Evropi.

Nakon terorističkih napada u naselju Rajlovac, Anonymousi su objavili da počinju novu operaciju protiv osoba koje podržavaju terorizam u BiH.

Iz objavljenih fotografija, jasno je da su Anonymousi „provalili“ u bazu s ličnim podacima građana BiH.

Na osnovu fotografija može se pretpostaviti da su Anonymousi „upali“ u bazu Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Na njihovoj zvaničnoj Facebook grupi objavljena su četiri dijela podataka uz poruku:

Počinjemo objavljivanje podataka iz data baza osoba povezanih s terorizmom u BiH, a koje bh. službe skrivaju od javnosti i drugih policija i institucija u Evropi. Podatke ćemo objavljivati svakih nekoliko sati u nastavcima„.

Do sada su objavljeni podaci blizu 80 osoba. Vidljivo je da su lični podaci bh. građana iz perioda 1998-2005.

Kasnije danas su iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) demantovali da je provaljeno u njihovu bazu podataka.

Anonimusi su večeras odgovorili na svojoj facebook stranici porukom:

„Kolektiv Anonymous nije niti objavljivao, niti ušao u podatke IDDEEA-e, nego se radi o internoj i tajnoj data bazi podataka Ministarstva bezbjednosti BiH o osobama povezanim s radikalnim organizacijama i terorizmom. Podatke smo objavili isključivo zbog toga što skrivanjem takvih podataka, skrivanjem ove data baze Ministarstvo bezbjednosti BiH, kao i cijeli sigurnosni sistem BiH organizirano prikriva podatke o osobama i grupama koje ugrožavaju kako BiH, tako i susjedne zemlje, ali i Europu. Nakon zadnjih događaja, uključili smo se kao haktivistički kolektiv u ovu akciju i nastavljamo s ‪#‎OpISIS‬ i ‪#‎OpBH‬ te uskoro slijede objave novih podataka. Dakle, priopćenje IDDEEA-e je promašeno i samo jednim dijelom potvrđuje ono što mi govorimo. Zahvaljujemo svim građanima BiH koji nam se javljaju porukama podrške, a pozdravljamo i kritičare ove naše akcije, koja je samo dio globalne #OpISIS operacije kolektiva Anonymous.“

 

Podatke o 80 bh: državljana povezanih sa terorizmom možete pogledati OVDJE.

Objavljene fotografije možete preuzeti OVDJE

 

N1/Nezavisne novine/HP