Ljubinje – grad odbojke. Grad iz kojeg su proistekli  mnogobrojni odbojkaški talenti, koji ime Hercegovine nose u duši, gdje god da se nalaze. Jedan od njih je i Anđelko Ćuk, koji trenutno živi u Italiji i igra u  klubu “Olympia Volley Massa”. Ovaj Ljubinjac, sa dozom nostalgije prisjeća se svojih početaka u OK “Ljubinje”. Sportska dvorana nalazila se preko puta kuće u kojoj je odrastao, a izražen takmičarski duh da bude bolji od brata u odbojci, podsticao ga je da redovno i mukotrpno trenira. Nakon završene srednje škole, igrom slučaja, tadašnji trener OK “Radnik” iz Bijeljine, Pavle Milovanović ga je pozvao da nastupa za taj tim. Od tada kreće Anđelkova sportska avantura, a nastavlja se u klubovima: OK  “Mladost Zagreb”, “Samsung Bluefangs”, “Toyoda Gosei Trefuerza”, “Suwon KEPCO Vixtorm”, “ACH Volley Ljubljana”, “Pamvochaikos V.C.”, “SpeedBall Chikka”,  “Maccabi Tel Aviv”, “All ain”, OK “Partizan”.

Koliko je tvom sportskom razvoju značila činjenica da igraš sa nekim od najboljih odbojkaša svijeta?

Naravno da mi je prijalo to što sam imao priliku da igram protiv igrača koji su već imali iza sebe zavidne karijere jer to je mnogo doprinijelo i mom razvoju kao igrača.

Po  čemu pamtiš učešće u reprezentaciji Hrvatske i na koji način si se prilagodio životu u Zagrebu?

Nastupe za OK „Mladost“ iz Zagreba pamtim po dobrim rezultatima, ličnom napredovanju i igračkom sazrijevanju. Ta činjenica je doprinijela da mi Odbojkaški savez Hrvatske ponudi državljanstvo njihove zemlje i omogući nastupe za reprezentaciju. Svakako, i u sportu ima dobrih i loših trenutaka ali period proveden u Zagrebu pamtim po lijepom jer sam stekao dosta prijatelja i ostvario dobre sportske rezultate.

Kako je došlo do tvog angažmana za korejski Samsung, gdje si izazvao veliku pažnju i poštovanje tamnošnjih obožavalaca?

Poziv da nastupam za „Samsung Blue Fangs“ dobio sam preko njihovog sportskog menadžera. Kada sam stigao u Koreju imao sam malo vremena za prilagođavanje, ali sistem u kom je sve precizno definisano i gdje se zna ko šta radi mi je dosta pomogao. Odlučio sam da iskoristim ono najbolje od njih i dam najbolje od sebe. Oni su to prepoznali i jako poštovali.

Kako se jedan Hercegovac, za tako kratko vrijeme, snađe u Južnoj Koreji i stekne laskavo priznanje – MVP igrač prvenstva?

„Samsung“ je nudio vrhunske uslove za rad, gdje je sve prilagođeno sportistima da imaju dobre treninge, vrhunsku zdravstvenu njegu, potreban sportski odmor. Naglašavam sportski odmor, jer on svakako ne podrazumjeva slobodne dane već različite vidove brzog oporavka tijela uz pomoć sauna, masaža, terapija, itd. Na meni je bilo da sve to prihvatim i naporno treniram, a rezultati su stigli već prve sezone. Proglašen sam MVP-om.

Ljubinje je poznato po mladim talentima koji naklonost prema odbojci počinju da izražavaju još u ranom djetinjstvu. Šta bi savjetovao mlađim naraštajima koji pokušavaju da izgrade karijeru u ovom sportu?

Ljubinje je bilo i ostalo rasadnik talentovanih odbojkaša koji su ime ovog malog grada pronijeli širom svijeta. Mladim odbojkašima mogu poručiti da budu uporni i da uživaju u ovom lijepom sportu.

Koje su tvoje prve asocijacije na pomen Hercegovine, tvog zavičaja?

Asocijacije su brojne, ali da izdvojim najljepse plavo nebo i specifican ukus mamine hrane.

Odbojka ti je profesionalno promijenila život, a koliko se on promijenio na ličnom planu?

Život jednog sportiste je specifičan u svim segmentima, tu ne postoji granica između privatnog i profesionalnog. Upravo zbog toga i postoji izreka “sportski život”. Takav je i moj.

Razmišljaš li  o povratku u Hercegovini u nekoj skorijoj budućnosti i na koji način bi se bavljenje odbojkom u našim krajevima moglo podići na neki viši, profesionalniji nivo?

Ja ću se Hercegovini uvijek vraćati kao Hercegovac, jer jedno bez drugoga ne može. Nažalost, razvoj sporta i ekonomija jedne zemlje su povezani, pa sve dok nema jake ekonomije nema ni sponzora koji ce da ulažu u mlade talente. Moramo se boriti da sačuvamo to što imamo i da mladi nauče bar osnovne korake a onda da odlaze u bolju sredinu gdje će imati uslove da se razvijaju i napreduju.

 

Jelena Drapić, Hercegovina Promo januar 2018.